Грандіозні плани по створенню робочих місць та зниження безробіття

В кінці року уряд Іспанії підводить підсумки і намічає нові плани щодо розвиток внутрішнього ринку праці. В наступному 2018 році планується створити 50 000 нових робочих місць, і відповідно, рівень безробіття знизиться до 15%. Вищий рівень безробіття в Євросоюзі тільки в Греції.

безработица в ИспанииОскільки існує кілька причин таких, як зменшення споживання домогосподарств, з високою ймовірністю підвищаться ціни на нафту інституційна криза в Каталонії або фрагментація парламенту, що перешкоджала розгляду бюджетів на 2018 рік, то зростання ВВП у наступному році буде більш помірним і складе близько 2,7%, що на 0,4% менше, ніж у цьому.

У 2017 році внутрішній попит був основним двигуном економіки, а споживання домашніх господарств на першому плані. Також для підтримки споживання на досить високому рівні, щоб економіка могла стабільно зростати необхідно постійне підвищення мінімальної заробітної плати. Нещодавно було досягнуто принципової згоди між урядом і соціальними партнерами а підвищення рівня мінімальної оплати праці на 4%. Планується, що до 2020 року мінімальна зарплата в Іспанії становитиме 1000 євро, це суттєво покращить стан пенсійної системи країни та внутрішнє споживання.