В Іспанії пересадили серце двомісячній дитині

“Життя двомісячної іспанської дівчинки було врятоване за допомогою новаторської операції. Лікарі пересаджували маленьке серце від донора з іншою групою крові”, – повідомила лікарня Грегоріо Мараньона.

«Чари відбулися двічі», – сказав Хуан Мігель Хіль Хаурія, керівник відділення дитячої кардіохірургії в лікарні Мадрида, пояснивши, що таких методів не існувало для дітей три роки тому, а у немовлят така операція проведена вперше.

Хірургія відкриває нові можливості в медицині для порятунку більшого числа дітей, яким потрібна пересадка серця, але які занадто малі, щоб використовувати підтримку шлуночків, поки вони не отримають сумісного донора.

Серце донора перестало битися на кілька хвилин, що зажадало відновної процедури. Більш детальна інформація про донора в лікарні не розголошується.

У врятованої дівчинки Наяри ще до народження був діагностований вроджений порок серця, а до операції вона важила всього 3,2 кілограма. Наяра одужує в лікарні.

У минулому році Іспанія була світовим лідером з трансплантації з 37,4 донорами на мільйон чоловік, згідно глобальної базі даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з донорства і трансплантології.