Протестуючі знову на вулицях Каталонії

У четвер більше десятка тисяч сепаратистів вийшли на вулиці кількох каталонських міст, протестуючи проти засудження регіональних політиків Верховним судом Мадрида. Найбільші акції протесту відбулися в Барселоні.
Тисячі демонстрантів зібралися в декількох місцях. Один з мітингів відбувся в Генеральному консульстві Китаю, де каталонські активісти демонстрували солідарність з протестуючими в Гонконзі.
У столиці Каталонії тисячі сепаратистів, в основному академічна молодь, виступили з ще одним мітингом – мітингом під гаслом «Руки геть від наших дітей». Головним ініціатором цього заходу є найбільша каталонська сепаратистська організація АНК. Обидва мітинги проходили спокійно.
Протести проти рішення Верховного суду, який засудив дев’ять каталонських політиків до 9-13 років в’язниці за організацію референдуму про незалежність у 2017 році, також проходять в інших великих каталонських містах, включаючи Таррагону, Леріда і Жерону.
Згідно з оцінками каталонської влади, в результаті зіткнень сепаратистів з поліцією з 14 жовтня загальний збиток, нанесений, в основному, державному майну, перевищує 7 мільйонів євро.
Раніше мерія Барселони повідомляла, що величина втрат в результаті заворушень, що тривали більше тижня в одній лише столиці Каталонії, перевищила 2,7 мільйона євро. Вони були викликані головним чином вандалізмом в центрі міста.
Асоціація підприємців з сусідньої з Іспанією Андорри оголосила, що через перешкоди на дорозі між в Каталонією і Андоррою, це маленьке князівство втратило близько 50 відсотків туристичного обороту.
Незважаючи на кілька спроб налагодити діалог з боку глави каталонського уряду Куім Торре, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес відмовляється розмовляти з ним по телефону. Він стверджує, що «це марно», оскільки Торра ще не засудив ініціаторів заворушень в регіоні.
У зіткненнях демонстрантів з поліцією в Каталонії вже постраждало близько 600 осіб, майже половина з яких є поліцейськими і жандармами. Шість важко поранених і надалі знаходяться в лікарні.
Хоча поліцейські заарештували понад 110 учасників зіткнень в Каталонії, але залишилися в КПЗ тільки 28 чоловік.