Опитування: 2/3 греків у віці від 18 до 34 років живуть зі своїми батьками

За даними Євростату, приблизно дві третини греків віком від 18 до 34 років живуть зі своїми батьками, що ставить Грецію на шосте місце серед 35 європейських країн.

Зокрема, згідно з висновками Європейського статистичного управління, заснованим в основному на даних за 2019 рік, майже 50% людей у ​​віці від 18 до 34 років в Європейському союзі живуть зі своїми батьками.

Відповідна частка в Греції та Італії складає 69,4% – на 8,7 відсоткових пункти більше, ніж у 2011 році.

Найнижчими є показники в країнах Скандинавії та Північної Європи: відповідний відсоток в Данії складає 17,2%, а в Фінляндії – 19,5%. «У Центральній і Північній Європі прийнято, що коли дитині виповнюється 18 років, це означає його повноліття і початок його самостійного життя», – сказала Катімеріні Антігона Ліберакі, професор економіки Університету Пантеону.

«Менталітет в Греції, – сказала вона, – зовсім інший, оскільки існує безліч традиційних уявлень про соціальні ролі”.

“Життя на самоті, тому що тепер ви незалежні, не є моделлю, що так високо цінується», – додала вона, зазначивши, що переважаючий менталітет полягає в тому, що батьки несуть відповідальність за своїх дітей до тих пір, поки вони не одружуються, незалежно від віку розглядаємої «дитини».

Ліберакі зазначила, що фінансова криза і криза, пов’язана з коронавірусів, є ключовими і зміцнили існуючі патріархальні тенденції.

«Сім’ї повертаються до спільного будинку, криза посприяла цьому», – сказала вона, зазначивши, що кількість шлюбів в Греції скорочується, також, швидше за все, через пандемію.