Зіткнення грецької поліції зі студентами, які протестують проти реформ бізнесу

У четвер поліція зіткнулася зі студентами в двох найбільших містах Греції на тлі страйків і вуличних протестів проти запланованого перегляду правил ведення бізнесу новим консервативним урядом.

В Афінах один протестуючий і один поліцейський були поранені, коли зіткнення між студентами і поліцією обернулося насильством за межами парламенту. Поліція застосувала сльозогінний газ для розгону демонстрантів.

Зіткнення також відбулися під час студентської акції протесту в північному місті Салоніки. Про арешти не повідомлялося.

Тримісячний уряд прем’єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса каже, що реформи спростять регулювання і збільшать інвестиції, коли Греція вийде із затяжної фінансової кризи.

Міцотакіс хоче прискорити зростання за рахунок більш агресивної політики, спрямованої на підтримку бізнесу, обіцяючи забезпечити зростання в 2,8% в наступному році, що вище прогнозу Європейської комісії в 2,2%. Його уряд також сподівається, що реформи допоможуть переконати європейських кредиторів послабити умови погашення боргів з трьох послідовних міжнародних траншів

Але профспілки стверджують, що в результаті реформ будуть притиснуті права працівників, в тому числі і право вести колективні переговори про заробітну плату з роботодавцями. Критики також виступають проти розширення використання послуг приватного сектора в органах місцевого самоврядування і стверджують, що цінність кваліфікацій державних університетів може бути підірвана.

Муніципальні працівники продовжували страйк протягом дня, порушували збір сміття та інші послуги в Афінах і в інших місцях.

В цілому близько 5000 чоловік взяли участь в окремих демонстраціях, організованих робочою групою, пов’язаної з Комуністичною партією, і основними профспілками.