Гарвард і Массачусетський технологічний інститут подали позов проти рішення Трампа

“Два американські університети, Гарвардський університет і Массачусетський технологічний інститут, подали вчора до федерального кримінального суду позов з вимогою заблокувати рішення президента США Дональда Трампа про скасування віз іноземних студентів, чия освіта залишиться онлайн на початку наступного навчального року”,- повідомили світові агентства.

«У цьому випадку ми маємо твердий намір дозволити нашим іноземним студентам та іноземним студентам з усіх університетів країни продовжувати навчання без ризику відрахування», – заявив президент Гарвардського університету Лоуренс Баку в своєму Твіттері.

“Баку заявив, що наказ був зроблений без попередження, і його жорстокість перевершила тільки його нерозсудливість”, – повідомляє DPA.

Уряд Дональда Трампа в понеділок оголосив, що не дозволить іноземним студентам залишатися в Сполучених Штатах, якщо їх університети вирішать викладати онлайн тільки через пандемію в наступному навчальному році.

Вчора президент США розкритикував престижний Бостонський університет, назвавши «безглуздим» його рішення залишити всі курси онлайн цієї осені через пандемію.

Гарвард має майже 5000 іноземних студентів із загального числа 23 000.

У Массачусетському технологічному інституті, кампус якого знаходиться поруч з Гарвардським університетом в Бостоні, майже третина студентів – іноземці.

Згідно з позовом, поданим в Бостонський федеральний суд проти Міністерства внутрішньої безпеки, імміграційної поліції, митниці і їх посадових осіб, це рішення “завдало шкоди Гарварду і Массачусетському технологічному інституту, а також всім університетам в Сполучених Штатах”.

Стверджується, що рішення було прийнято без урахування стану здоров’я студентів, викладачів, адміністративного персоналу і залишило сотні тисяч іноземних студентів без можливості вчитися в Сполучених Штатах.

Щоб залишитися, адміністрація Трампа наполягає на їх переведенні в університети, де вони вчитимуться очно.

“Заявники стверджують, що рішення уряду Трампа є “довільним” і не” враховує важливі аспекти проблеми “. На думку ВНЗ, це спроба змусити університети повернутися до очного навчання, незалежно від ризиків для здоров’я. Тому вони наполягають на тому, щоб суд не допустив вступу в силу цього рішення”,- повідомляє AFP.

Як повідомляє Associated Press, директива уряду США викликала негативну реакцію з боку університетів по всій території Сполучених Штатів, які стверджували, що іноземні студенти займають важливе місце в їх громадах.

AP відзначає, що багато університетів залежать від прибутку, одержаного за рахунок плати за навчання, яка вище для студентів з-за кордону.