Як коронавірус змінив світ моди

“Індустрія моди також постраждала від коронавірусної кризи. Закриття філій, переривання ланцюжків поставок, а також тріумф домашнього офісу привели до переосмислення світу моди”, – пише німецьке ARD.

Компанія з аналізу даних Reply докладно описала вплив пандемії на індустрію моди. Останній звіт показує, що інтерес до моди знижується. У порівнянні з березнем 2019 року попит знизився на 23%. Це ставить індустрію моди в нижню частину рейтингу. Тільки в туризмі та автомобільної промисловості за останні шість місяців справи пішли гірше.

Зміна робочого середовища серйозно позначається на інтересі до моди. З початку пандемії доводилося перебудуватися на роботу з дому. І там ніхто не носить краватки, туфлі на підборах і сумочки. Згідно з опитуванням, проведеним в США, тільки кожна десята людина спеціально готується до роботи з домашнього офісу.

У той час, як офісний одяг боровся з падінням інтересу до нього, на перший план вийшов спортивний одяг – легінси або штани від спортивних костюмів, кросівки і футболки. У розпал пандемії модні бренди та соціальні мережі організували кампанію з хештегом wie #StayInPajamaContest, щоб привернути увагу до повсякденного домашнього одягу. У Великобританії особливо активні нові тенденції, в результаті чого попит на зручний одяг виріс на 433%.

Власник магазинів чоловічої моди в Гамбурзі підтверджує цю тенденцію: покупці роблять ставку в першу чергу на зручний одяг з приємних тканин, і їх функціональність також є визначальним фактором.

Звіт великої компанії з виробництва спортивних товарів також однозначна – в період з червня по серпень компанія

Nike отримала прибуток в 1,5 мільярда доларів. Іспанська лейбл Balenciaga, що належить гігантові моди Kering, також вважається переможцем в галузі, пропонуючи кросівки, светри з капюшоном і куртки, що відповідають сучасним вимогам.

У той час, як офісне взуття поступово втрачає популярність і більше не користується попитом, кросівки ось-ось завоюють ринок. Точно так же шановна краватка давно «доспівала свою пісню». На класичний костюм доводиться лише п’ята частина продажів Hugo Boss. Виробникові розкішного одягу Strenesse навіть довелося закрити.

Експерти вважають, що, незважаючи на сильний тиск на виробників формального одягу, у моди в сегменті розкоші надійне майбутнє. Зрештою, свідомий шопінг зростає до такого ступеня, що клієнти вкладають свої гроші рідше, але більш розумно. Деякі модні будинки змінили свій асортимент в сторону новаторських ідей, комфортних тканин і нових можливостей комбінування.

Компанії шукають інновації та нові ідеї. Нещодавно Hugo Boss розробив веганські костюм, сертифікований організацією по захисту тварин PETA.

Залишається питання, чи буде зміна стилю одягу постійною. Дослідники тренда впевнені, що майбутній розвиток моди буде залежати в першу чергу від двох чинників: розвитку пандемії та майбутньої форми роботи. Якщо домашній офіс збереже свій статус в довгостроковій перспективі, краватки та костюми можуть скоро увійти в історію моди.