Виверження вулкана на Канарських островах може тривати до 3 місяців (ВІДЕО)

“Виверження вулкану на іспанському острові Ла-Пальма і його наслідки можуть тривати до 84 днів”, – повідомили в сьогодні експерти.

Інститут вулканології Канарських островів заявив, що розрахував тривалість попередніх вивержень архіпелагу, які, як і останнє виверження, супроводжувалися сильними потоками лави і тривалою сейсмічною активністю.

Інститут заявив, що вчора ввечері значно збільшилася кількість невеликих вивержень, які викинули в повітря камені і попіл на острові Ла-Пальма, одному з Канарських островів.

Влада заявляє, що загрози для жителів зберігаються, включаючи землетруси, потоки лави, токсичні гази, вулканічний попіл і кислотні дощі.

Після виверження минулої неділі потужні лавові річки висотою до шести метрів залили 185 будівель (в основному будинку в сільській місцевості).

За даними Інституту вулканології, зараз лава покриває 154 гектара.

Лавові потоки спрямовуються до більш густонаселених берегів острова. Близько 1000 осіб були евакуйовані вчора пізно ввечері з району Тодок на узбережжі, в результаті чого загальне число евакуйованих досягло приблизно 6000 чоловік.

Зустріч лави, температура якої перевищує 1000 градусів за Цельсієм, з океаном може викликати вибухи і утворення хмар отруйного газу.

За словами офіційних осіб, швидка евакуація допомогла уникнути жертв виверження, хоча пошкодження будинків, інфраструктури та сільськогосподарських угідь були значними.

Аварійні служби острова намагалися відвести частину лави, розчищаючи шлях, по якому вона повинна стікати. Однак влада заявила, що не знає, чи спрацює це.

За даними Інституту вулканології, вулкан щодня викидає від 8000 до 10 500 тонн діоксиду сірки, який вражає легені.