Як українцям здобути освіту в Словаччині?

Українці зацікавлені в отриманні дипломів європейського зразка. Освіта в Словаччині безкоштовно для іноземців проходять навчальний курс словацькою мовою.

Учебное заведение в Словакии

Навчальні заклади обладнані, мають сучасну дослідницьку базу і бездоганну репутацію. Зі статті дізнаєтесь, які вимоги пред’являють до абітурієнтів, наскільки великі витрати на навчання, можна вчитися безкоштовно.

Переваги отримання освіти в Словацькій Республіці

Навчання в Словаччині має свої переваги:

  1. В державних, публічних (громадських) ВУЗах Словаччини немає плати за навчання за умови проходження курсу державною мовою.
  2. Навчання англійською мовою платна, але ціна нижче, ніж в інших європейських країнах.
  3. Отриманих дипломів не потрібно підтвердження.
  4. Витрати на проживання та харчування, не дуже високі в місяць 270-300 євро (для порівняння у Великобританії 600-700 євро).
  5. Зарахування на навчання за деякими спеціальностями в університети Словаччини відбувається без вступних іспитів.
  6. Передбачена можливість персональної коригування програми з основного курсу і додаткових занять.
  7. Іноземці можуть отримувати стипендію в період навчання у Словаччині.
  8. Студентам дозволено поєднувати роботу в Словаччині, ведення бізнесу в Словаччині і навчання.
  9. Зарахування до ВУЗУ є підставою для відкриття довгострокової візи у Словаччину та отримання Виду на проживання — ВНП в Словаччині.

Тим, хто отримав вищу освіту в Словаччині гарантоване працевлаштування в країнах Європи.

Система вищої освіти

Отримане в СР Вища освіта відповідає прийнятим на території ЄС стандартам. При розробці програм використовується Болонська система. Вузи поділяються на три типи Державні, Публічні (Громадські), Приватні. Час навчання і присудження ступенів відповідає прийнятим в ЄС стандартам:

  • 3 роки — бакалаврат;
  • 2 роки — магістратура (за деякими спеціальностями, наприклад медицина та інженерні факультети тривалість навчання більше);
  • 3-4 роки — докторантура (передбачає проведення досліджень, написання та захист наукової роботи).

Як вчинити?

Безкоштовна освіта в Словаччині доступно для іноземців отримали середню освіту в країні походження. Абітурієнти складають тести з фахових дисциплін.

Абитуриенты фото

Відчувають труднощі з набором факультети часто ведуть набір без іспитів на підставі середнього балу атестата.

Для українців це можливість:

  • залишитися в країні на тривалий період;
  • освоїти словацьку мову;
  • освіжити знання.

З часом можна перевестися на інший факультет з затребуваною спеціалізацією. Якщо українець претендує на безкоштовне навчання, він повинен крім здачі тестів або атестата пред’явити сертифікат, що підтверджує рівень знання словацької мови.

Навчання англійською мовою платне здають тести, пред’являють атестат та сертифікат міжнародного зразка про володіння англійською мовою. При переведенні на інший факультет або повторному надходженні перший курс платний.

Правила прийому іноземців

В кінці лютого або на початку квітня (терміни уточнюйте на сайтах навчальних закладів) бажають проходити навчання можуть подавати необмежену кількість прохань про прийом на навчання за обраною спеціальністю. Послуга платна. Вартість однієї заяви 50-70 євро. Заяви подають особисто, надсилають рекомендованим листом або користуються послугами спеціалізованих агентств.

Освіта в Словаччині для іноземців не обов’язково починати з бакалаврату, дозволено подавати заяви в магістратуру чи докторантуру, якщо ступінь бакалавра або магістра вже отримана в країні походження, але диплом повинен пройти процедуру нострифікації (визнання СР). Якщо заяву прийнято проходять співбесіду або перевірку знань з профільних спеціальностей у вигляді комп’ютерного тесту.

Документи для вступу

Для зарахування необхідно надати:
  1. Копії заяв з проханням про надходження + квитанції про оплату.
  2. Закордонний паспорт.
  3. Студентську візу (одержують в Посольстві або Консульстві після отримання підтвердження про надходження на навчання).
  4. Атестат про середню освіту + переклад.
  5. Сертифікат про проходження курсу словацького або англійської мови.
  6. Довідку про стан здоров’я.

Документи переводять на словацьку мову у державного перекладача та посвідчують нотаріально.

Умови безкоштовного навчання іноземців

Іноземцям дозволено безкоштовно навчатися в публічному або державному Вузі СР за умови проходження курсу словацькою мовою. Отримати сертифікат, що підтверджує рівень володіння мовою можна на курсах. У більшості випадків вони платні без гарантії зарахування, але багато університетів пропонують вивчити мову практично без оплати за умови вступу в даний навчальний заклад.

Кожен рік проводиться близько ста конкурсів. Переможці отримують право навчатися без оплати, отримувати стипендію (від 80 євро в місяць) з державних і приватних фондів або оформити кредит на навчання з вигідним відсотком погашення.

Скільки коштує навчання?

Державні Вузи фінансуються з бюджету. Абітурієнти з України мають право навчатися на словацькій мові, на бюджетному відділенні. Квот обмежують число студентів-бюджетників немає. При прийомі до ВУЗУ права іноземців ідентичні прав місцевих жителів.

Є можливість отримувати стипендію (250 до 1000 євро в залежності від успішності) або отримати грант на проведення досліджень. Багато навчальні заклади пропонують платне проходження курсу (1000 € за семестр) англійською мовою. Вартість навчання в приватних ВУЗах Словаччини 800-1000 € семестр.

Витрати на харчування та проживання, транспорт, навчальні матеріали в порівнянні з іншими європейськими країнами невисокі приблизно 400 євро в місяць. Студентам дозволено поєднувати навчання і офіційну роботу.

Як вибрати ВУЗ?

У Словацькій Республіці широкий вибір навчальних закладів. Місце вибирають в залежності від бажаної спеціальності. По зручності розташування, різноманітності факультетів і лояльності до іноземців найбільш популярні університети розташовані у Кошице, а саме Університет Павла Йозефа Шафарика і Технічний Університет.

Университет Павла Йозефа Шафарика в Словакии

Вибір залежить від особистих переваг абітурієнта. Перелік спеціалізацій і вимоги до кандидатів можна уточнити на офіційних сайтах.

Підіб’ємо підсумки

Українці можуть навчатися без оплати в державних ВУЗах Словаччини. Умовою для прийому на бюджетне відділення є знання словацької мови на достатньому рівні. Навчання на англійській і в приватних ВУЗах платне, але оплата набагато нижче отримання аналогічного освіти в інших європейських країнах.

Студентам іноземцям при хорошій успішності доступна стипендії і гранти.

Випускникам гарантоване працевлаштування на території ЄС.