Кому і для чого потрібен Штудіенколлег в Німеччині?

Іноземці можуть бути зараховані до ВНЗ Німеччини, але у випускників середніх шкіл країн СНД часто недостатній рівень підготовки. Положення може виправити вступ на спеціальні курси Studienkolleg, програми яких дозволяють істотно підвищити шанси вступу до вищих навчальних закладів ФРН.

Стаття познайомить з умовами зарахування в Штудіенколлег в Німеччині, підготовкою до вступу, вартістю навчання, можливостями випускників.

Штудіенколлег у Німеччині

Кому корисний Штудіенколлег?

Штудіенколлег – це навчальні заклади для підготовки до вступу в німецькі ВНЗ. Навчання дозволяє максимально згладити відмінності програм середньої освіти різних країн. Наприклад, в Україні програма середньої школи розрахована на 12 років навчання, в той час як в ФРН школярі вчаться 13 років і освоюють предмети більш докладно.

Підготовчі курси дозволяють:

  • краще вивчити німецьку мову і профільні предмети;
  • швидше адаптуватися в країні, де доведеться жити в період навчання.

Увага

Для зарахування до деяких ВНЗ ФРН освоєння програми Штудіенколлег обов’язкова умова, в якості альтернативи може бути закінчення в рідній країні першого курсу профільного університету чи інституту.

Умови вступу

Будь-який іноземець, який закінчив в рідній країні середню школу, професійне училище або технікум може вступити до Studienkolleg. Мінімальний рівень підтвердженого сертифікатом знання німецької мови В1.

Заявки на вступ можна подавати безпосередньо в конкретний заклад Studienkolleg або через освітній інтернет портал uni-assist, який співпрацює з 180 ВНЗ.

заявки на вступ онлайн

Якщо заявку схвалять, абітурієнт отримає запрошення на вступні іспити до Штудіенколлег.

Абітурієнти здають в Німеччині письмовий іспит особисто. Перелік предметів залежить від обраної спеціалізації, але німецьку мову та історію здають всі абітурієнти. Іноді можуть перевірити розуміння усного мовлення на слух.

Увага

Кількість місць в Штудіенколлег в Німеччині обмежена. Зараховують тих хто набрав більше балів на вступних іспитах, тому виїжджати на іспити бажано після освоєння німецької мови на рівні В2 +.

Який Studienkolleg вибрати?

У ФРН близько 30 Studienkolleg. Кожен заклад співпрацює з конкретними університетами, що пропонують класичну або профільну освіту. Диплом Studienkolleg дозволяє вступити до будь-якого ВНЗ Німеччини, що дає освіту в обраній області, але краще вибирати університет, при якому працюють підготовчі курси або університет на території цієї ж Федеральної Землі.

Штудіенколлег пропонують навчання за кількома програмами:

«G / S» – суспільствознавство, вивчення іноземної мови, гуманітарні науки;

«G» – тільки гуманітарні науки;

«S» – тільки філософія;

«W» – соціологія і економіка;

«WW» – економіка та бізнес;

«T» – математика і природничі науки;

«TI» – технічне та інженерну освіту;

«М» – медичні спеціальності.

При вивченні будь-якої програми багато уваги приділяють формуванню навичок вільного спілкування німецькою мовою.

Увага

Вибирайте профіль навчання усвідомлено. Перевестися з одного спеціалізованого Studienkolleg в інший з програмою орієнтованої на вивчення інших спеціальностей дуже складно.

Як вступити до Штудіенколлег?

Вступ до Штудіенколлег складається з декількох етапів:

  1. Вибирають навчальний заклад для проходження підготовчих курсів. Програма курсу повинна відповідати профілю університету, в якому планують продовжити освіту. Звертайте увагу і на територіальне розташування навчального закладу.
  2. Уточнюють перелік документів для вступу (детальний список дивіться нижче).

Подача документів

Українці можуть:

  • подати документи особисто, приїхавши по безвізу;
  • передати через довірену особу (у нотаріуса оформляється довіреність);
  • переслати пакет паперів цінним листом.
  1. Якщо кандидатура абітурієнта схвалена він отримає запрошення на вступні іспити (обов’язково здають історію і німецьку мову, вибір інших дисциплін залежить від обраної спеціальності).

Увага

Кількість спроб складання іспитів не обмежена, але за кожну перездачу платять додатково (ціну уточнюйте на місці).

Які документи необхідні?

Зазвичай потрібні такі документи:

  1. Заявка з проханням про зарахування на навчання.
  2. Закордонний паспорт.
  3. Атестат про повну загальну середню освіту, диплом училища, технікуму, довідка про закінчення першого курсу українського ВНЗ.
  4. Сертифікат, який підтверджує знання німецької мови на рівні В1, а краще В2.
  5. Мотиваційний лист, в якому кандидат пише, чому хоче вчитися в конкретному ВНЗ Німеччини.
  6. Коротка біографія.
  7. Медична страховка.
  8. Банківська виписка або гарантійний лист спонсора підтверджують наявність коштів на оплату навчання та проживання (720 євро в місяць).

Кошти на рік навчання повинні бути заблоковані на особистому рахунку майбутнього студента, але з рахунку не можна зняти більше ніж 720 €.

Увага

Всі документи переводять на німецьку мову, посвідчують копії і переклад нотаріально.

Дії після зарахування на навчання

Якщо абітурієнт успішно здав іспити і пройшов конкурсний відбір, він отримує довідку про зарахування на навчання, яка є підставою для оформлення в Посольстві ФРН в Україні довгострокової студентської візи. Список документів мало відрізняється від пакета паперів для вступу, але є деякі відмінності, уточнюйте деталі в Посольстві. Відкрита віза є підставою для легального перетину кордону Німеччини і отримання виду на проживання.

студентська віза у Німеччині

Увага

Якщо студент прибув до Німеччини по безвізу, успішно склав іспити, одержав Zulassung, він може подати до Департаменту у справах іноземців заявку на отримання студентської візи та дозволу на перебування без повернення в Україну, але необхідні документи бажано заздалегідь підготувати.

Скільки коштує навчання?

У державних Studienkolleg вчаться безкоштовно, але кожен семестр учням потрібно буде сплачувати якийсь “студентський внесок” 200 – 300 € один раз на семестр.  І  якщо врахувати що навчання триває два семестри то таке “безкоштовне” навчання в цілому обійдеться 400-600 €. Вартість навчання в приватних Studienkolleg 5000 – 6000 € на рік.

Навчальні матеріали, медичну страховку та проживання студенти оплачують самі. Приблизні витрати становлять 720 € на місяць, при цьому в період навчання студенти не можуть влаштовуватися на постійну роботу. Дозволено підробляти тільки на канікулах.

За що можуть відрахувати?

Якщо студент без поважних причин пропускає заняття в Studienkolleg, його відраховують, і повідомляють про порушення в міграційну службу. Візу іноземця анулюють. Протягом 30 днів він повинен покинути ФРН. Спроби залишитися в Німеччині нелегально приведуть до депортації і заборони приїжджати на територію ЄС.

Підводимо підсумки

Навчання в Studienkolleg полегшує вступ до ВНЗ Німеччини, дозволяє швидше пройти період адаптації і краще освоїти німецьку мову. Викладачі курсів підкажуть іноземцю як краще підготуватися до переїзду, куди звертатися, якщо виникли складнощі з оформленням дозволів. У деяких випадках навчання в Штудіенколлег єдиний спосіб успішного зарахування до вищих навчальних закладів Німеччини.