Мінімальна та середня зарплата в Естонії

Естонія – це одна з найменших держав, що входять в Європейський союз, населення якого в 2017 році трохи більше 1,3 млн осіб. Однак за рівнем середніх заробітних плат і якості життя в цілому естонські громадяни випереджають не тільки найближчих сусідів – Латвію і Литву, а й більші країни Європи, наприклад Польщу і Чехію. Економіка Естонії стабільно і динамічно розвивається, а справжньою гордістю держави вважається сфера інформаційних технологій.

Сьогодні за допомогою інтернету за лічені хвилини можна зареєструвати власний бізнес в Естонії. В режимі онлайн іноземцям надається естонський вид на проживання і виконується ще дуже багато корисних функцій. Рівень зайнятості в країні становить 66,3%, а безробіття близько 5,6%. Далі дізнаємося, яка мінімальна і середня зарплата в Естонії в 2018 році, позначимо ставки податків і порівняємо оплату праці за галузями економіки й окремими регіонами.

мінімальна та середня зарплата в Естонії

ЗМІСТ

  1. Мінімальна зарплата в Естонії
  2. Середня зарплата в Естонії
  3. Зарплата в Естонії за галузями
  4. Податки із зарплати в Естонії

Мінімальна зарплата в Естонії

За даними естонського Статистичного управління, мінімальна зарплата в Естонії в 2018 році становить 470 євро на місяць (2,78 євро на годину), що на 40 євро більше в порівнянні з попереднім роком. Цей показник регулюється місцевим законом «Про трудові договори», згідно з яким у разі працевлаштування в Естонії на повний робочий день кожного працівника, включно з іноземцями, гарантована оплата праці не нижче мінімального рівня.

мінімальна зарплата в Естонії

У річному вираженні мінімальна зарплата в Естонії становить 5640 євро. Безумовно, в багатьох країнах Євросоюзу ця цифра істотно вище. Наприклад, зарплата в Німеччині мінімум 18 384 євро на рік, тобто ставка в три рази більше. У Франції працівники отримують не менше 17 763 євро, а в Іспанії – 9907. Чинне естонський уряд вживає всіх необхідних заходів, спрямованих на захист прана місцевої робочої сили і підвищення мінімальних окладів.

Середня зарплата в Естонії

Згідно з офіційною інформацією Статистичного управління Естонії, середня погодинна ставка оплати праці в країні дорівнює 7,13 євро. У порівнянні з минулим роком зафіксовано зростання на 3,9%. Річний дохід звичайного естонського працівника до сплати податків і соціальних внесків – близько 13 836 євро. Таким чином, середня зарплата в Естонії в 2018 році (чиста) становить 1153 євро на місяць.

Найбільше в Естонії заробляють фахівці у сфері інформаційних технологій і комунікацій, а також у страховій і фінансової діяльності. Істотне зростання середніх доходів відзначається в гірничодобувній промисловості та розробці кар’єрів, оптовій та роздрібній торгівлі. Працівники, які надають послуги з розміщення та харчування, мають більш низькі оклади, ніж фахівці, зайняті в інших галузях економіки.

фахівець в Естонії

Сьогодні до 3,8% робочої сили Естонії виконують професійні обов’язки віддалено, тобто з дому. Близько 38 400 естонців числяться безробітними. Естонські чоловіки заробляють в середньому 1214 євро на місяць, а жінки близько 948. Рівень оплати праці багато в чому залежить від кваліфікації та освіти працівника. До речі, система навчання в університетах Естонії вважається дуже якісною.

Залежно від регіону середня зарплата в Естонії варіюється від 800 до 1300 євро на місяць. Найвищі показники в повітах Харьюмаа (1284 євро) і Тартумаа (1140 євро), а найнижчі в Пилвамаа (840 євро) і Сааремаа (816 євро). Робота в Таллінні може забезпечити середньомісячний дохід, що перевищує 1500-2000 євро. До речі, за естонськими законами кваліфікованим фахівцям з-за кордону не можуть платити менше 1321 євро на місяць.

 У таблиці нижче вказана середньомісячна оплата праці естонських працівників у 2018 році в розрізі галузей економіки (офіційні дані управління статистики Естонії).

 

Середня зарплата в Естонії по галузям

ГалузьЄвро на місяць
Інформація та комунікації2004
Фінансова та страхова діяльність1917
Постачання електроенергії, газу, пари та кондиціонування повітря1907
Видобуток корисних копалин1455
Державне управління1371
Професійна і науково-технічна діяльність1350
Водопостачання і управління відходами1196
Транспортування і зберігання1148
Охорона здоров’я та соціальна робота1140
Виробництво1115
Оптова та роздрібна торгівля1062
Будівництво1061
Адміністративні та допоміжні послуги1053
Рибальство, сільське і лісове рибництво1029
Освіта1005
Операції з нерухомістю919
Мистецтво, розваги та відпочинок894
Проживання та харчування767
Інші послуги640

Податки із зарплати в Естонії

У разі проживання в Естонії до 6 місяців протягом року іноземний фахівець сплачує податки з доходів, отриманих виключно на естонській території. Якщо період перевищує 6 місяців (резидентство), то з будь-якого джерела заробітку по всьому світу. За винятком країн, між якими укладено договори про уникнення подвійного оподаткування.

Ставки соціальних внесків і податків в Естонії в 2018 році:

  • Прибутковий податок – 20% (фіксована ставка)
  • Страхування від безробіття – 1,6%
  • Пенсійний внесок – 2% (загальна ставка)
  • Неоподатковувана мінімальна сума доходу – 180 євро на місяць.

Наприклад, якщо середня зарплата в Естонії дорівнює 20 000 євро на рік (брутто), то після всіх обов’язкових соціальних і податкових відрахувань (нетто) у працівника залишиться близько 15 460 євро.