Росія не бачить проблеми в ідеї створення незалежної Республіки Сербської у складі Боснії

“Посол Росії в Боснії та Герцеговині Ігор Калабухов заявив, що не бачить проблем в ідеї Мілорада Додіка про створення незалежної Республіки Сербської в БіГ”, – повідомляє b92.

Калабухов додав, що умовою для цього має стати результат діалогу між усіма країнами Боснії та Герцеговини. Це питання політиків, демократичних рішень і того, що Росія підтримає це, якщо це буде реалізовано в діалозі.

Посол Росії відстоює принцип вирішення кризи в Боснії та Герцеговині шляхом діалогу, всі рішення мають прийматися через діалог, у спілкуванні між учасниками, які мають вирішити, як знайти найкращий вихід із ситуації.

Далі Калабухов заявив, що позиція Росії полягає в тому, що в Боснії та Герцеговині немає Високого представника, оскільки процедури призначення Крістіана Шміда на цю посаду не було дотримано. Він нагадав, що рішення про призначення німецького дипломата було ухвалено послами країн-членів Керівної ради Ради щодо виконання Мирної угоди (СВС) БіГ без консенсусу та згоди Високого представника Ради Безпеки ООН.

Як гарант Дейтонських угод, ми є членом PIC, але ми не працюємо в OHR, поки там перебуває Крістіан Шмідт. Ми не підтримуємо жодних офіційних контактів із Шмідтом», – сказав Калабухов. Він також охарактеризував рішення Валентина Інцко ввести закон, який забороняє заперечення геноциду, яке він прийняв як Високий представник у самому кінці свого терміну, як «суб’єктивне та незбалансоване».

«Було б краще, якби це рішення було ухвалено в установах БіГ, у ході дебатів, у ході діалогу. Цей діалог проводиться. Звичайно, не всі можуть знати про цей діалог, але він обговорюється у дипломатичних колах. Щодо політичних наслідків, він має бути дуже збалансованим і дуже чутливим», – сказав посол Росії.

Калабухов сказав, що «не бачить у Республіці Сербської проблем зі скасуванням рішення Високого представника, хоча Інцко прийняв його відповідно до своїх повноважень», додавши, що це було справою Національних зборів Республіки Сербської.

За його словами, у 2015 році Росія не підтримала резолюцію щодо Сребрениці в Раді Безпеки ООН, яку підготувала Великобританія, оскільки, як він зазначив, проект незбалансований та звинувачує всю націю.

Калабухов також повідомив, що рішення Гаазького трибуналу під питанням і для Росії. “Коли ми були на початку розповіді про заснування цього суду, ми сказали, що розглядаємо його роботу як інструмент примирення в Боснії та Герцеговині. На жаль, цього не сталося. Ми вважаємо, що те, що там було зроблено, не допомогло привести до примирення”. та терпимості у Боснії та Герцеговині, і тому наша позиція щодо цих рішень та всіх трагічних подій відома», – сказав він.

За його словами, російська дипломатія намагається врівноважити все щодо Боснії та Герцеговини та намагається «врівноважити всю позицію міжнародного чинника».
угода