Циклон обрушився на Індію, є жертви

Як повідомляє AFP, “сьогодні в результаті жахливого циклону, який обрушився на Західну Індію, щонайменше 21 людина загинула і 96 пропали без вісті”.

Сотні тисяч людей залишилися без електрики після того, як циклон Тауктае обрушився на берега Гуджарату. Супутні вітри дмуть поривами зі швидкістю до 185 кілометрів на годину, виривають дерева з корінням і руйнують лінії електропередач і вежі операторів мобільного зв’язку, в той час, як ураган врізається в бар’єри, при цьому трохи слабшає.

“Судно підтримки, яке обслуговувало нафтові вишки, затонуло під натиском величезних хвиль біля узбережжя Мумбаї, і 96 з 273 чоловік на борту пропали безвісти”, – заявили ВМС Індії.

Міністерство оборони заявило, що були врятовані 177 чоловік, і очікується, що операції будуть тривати протягом дня в «надзвичайно складних штормових умовах».

Бурхливі вітри обрушилися на старі будинки і перетворили вулиці на річки, в результаті чого число загиблих склало не менше 21 людини.

Хоча циклон був одним з найсильніших, що обрушилися на цей район за десятиліття, прогнози останніх років дозволили провести серйозну підготовку, і більше 200 000 чоловік в небезпечних районах були евакуйовані зі своїх будинків.

Влада Мумбаї закрили аеропорт на кілька годин, закликаючи людей залишатися в приміщеннях, оскільки величезні хвилі розбивалися об берегової лінії міста.

Стихійне лихо ускладнило реакцію Індії на хвилю коронавіруса, яка вбиває не менше 4000 чоловік в день і доводить систему охорони здоров’я до межі.

У неділю Мумбаї перевезли близько 600 пацієнтів з COVID-19 з польових госпіталів «в більш безпечні місця».

У Гуджараті всі пацієнти з коронавірусом в лікарнях в межах п’яти кілометрів від узбережжя також були переселені.

Головний міністр Віджай Рупані повідомив журналістам, що більше 1000 лікарень, які лікують пацієнтів з COVID-19 в прибережних містах, були оснащені генераторами. Держава також призупинило вакцинацію на два дні. Мумбаї зробив те ж саме протягом одного дня.

«Цей циклон став жахливим подвійним ударом для мільйонів людей в Індії, сім’ї яких постраждали від рекордних інфекцій і смертей від COVID-19», – сказав Удаю Регмі з Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Організація заявила, що допомагає владі евакуювати людей, що піддаються найбільшому ризику в прибережних районах, надаючи першу допомогу, маски і роблячи інші важливі заходи для запобігання коронавіруса.