Китайський сталеливарний завод покриває місто в Сербії червоним пилом

«За кількасот метрів від величезних печей китайського сталеливарного заводу Смедерево в центральній Сербії село Радинац вкрите густим червоним пилом. Рівень захворюваності на рак серед місцевих жителів збільшився вчетверо менш ніж за десять років, і жителі наполягають на очищенні чи закритті заводу», – повідомляє Reuters.

Зоран, 70-річний пацієнт із раком горла, який розмовляв із голосовим протезом після видалення гортані, сказав, що мешканці мають сушити свою білизну у приміщенні та використовувати оцет, щоб протерти свої машини.

«Вода не змиває це», – зазначає він, додаючи: «Ми не виходимо. Ми не сміємо».

Згідно з даними управління охорони здоров’я у Смедереві, які природоохоронна організація під назвою Твардява отримала через запит відповідно до закону про доступ до публічної інформації та повідомила Reuters, що муніципалітет з населенням близько 100000 осіб повідомив про 6866 випадків раку у 2019 році, порівняно з 1738 у 2011 р.

Завод заявляє, що інвестував 300 мільйонів євро в технології та скорочення забруднення з того часу, як найбільший виробник сталі в Китаї Hesteel купив його у сербської держави за 46 мільйонів євро п’ять років тому.

«Ми всі громадяни Смедерево… Чи працюватимемо ми проти забруднення, проти самих себе та наших дітей», – запитала екологічний менеджер заводу Любіца Дрейк у заяві Reuters.

Вона запевнила, що три нові виробничі об’єкти значно скоротять забруднення навколишнього середовища після їх завершення у 2022 році. Було неправильно робити висновок про те, що більш високий рівень раку був викликаний діяльністю заводу, наполягала вона, додавши, що хвороба могла бути результатом бомбардування Сербії НАТО у 1999 році під час війни у ​​Косові.

Але захисники довкілля кажуть, що завод є прикладом для китайських промислових компаній, які ігнорують стандарти забруднення.

Нікола Крастич, директор Твардяви, сказав, що аналіз червоного пилу у вересні показав високу концентрацію важких металів.

«Повітря в місті набагато нижче європейських стандартів протягом 120 днів на рік», – сказав він Reuters, додавши: «Червоний пил жирний, прилипає до легень, утруднює дихання».

Китай інвестував мільярди євро в Сербію, яка є кандидатом на членство в ЄС, але понад два десятиліття після воєн, що послідували за розпадом Югославії, у нього виникли проблеми у відносинах із Заходом, і він підтримує тісні відносини з Пекіном.

Влада Белграда заявляє, що готова подати до суду на китайські компанії за забруднення навколишнього середовища.

У квітні сербська влада наказала китайській Zijin Mining Group тимчасово призупинити деякі операції на єдиному в країні мідному руднику через недотримання екологічних стандартів. У шахті запевнили, що всі проблеми швидко усунуть, і її дозволили відкрити наново.

«Забруднюючі речовини мають бути не лише оштрафовані… якщо вони не можуть зменшити забруднення… вони мають припинити роботу», – наполягала Зорана Михайлович, міністр гірничодобувної промисловості та енергетики Сербії.