В ЄС засуджують відкриття залізниці через Керченський міст

Європейський союз вважає, що відкриття залізничного сполучення по Керченському мосту є «порушенням державного суверенітету України». Про це йдеться в заяві зовнішньополітичної служби ЄС, передає ТАСС.

Відкриття залізничних колій через міст є кроком до «ізоляції Криму від України», а сам міст «обмежує прохід суден через Керченську протоку до українських портів Азовського моря».

«Європейський союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід через Керченську протоку відповідно до міжнародного права», – заявили в ЄВС, повторивши, що блок не визнає Крим частиною Росії.

МЗС України виказало протест з приводу візиту президента Росії Володимира Путіна до Криму і відкриття руху по залізничній частині мосту через Керченську протоку.

«Відповідна нота протесту була передана російській стороні», – йдеться в повідомленні.

Міністерство закордонних справ заявило, що вони вважають, що будівництво моста без згоди України є “грубим порушенням міжнародного права, включаючи Конвенцію ООН з морського права”.

“Ми хочемо, щоб російська сторона припинила незаконні дії і будь-яку діяльність на територіях України, тимчасово окупованих Російською Федерацією (в Криму та Севастополі)”, – закликає Міністерство закордонних справ України