ООН закликає Росію вивести свої збройні сили з Криму

Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, що закликає Росію вивести свої збройні сили з Криму і зупинити окупацію української території. 63 країни були за це, 19 були проти і 66 утрималися.

Генеральна Асамблея засудила посилення військової присутності Росії в акваторії Чорного і Азовського морів, зрив круїзів торгових суден, а також будівництво моста через Керченську протоку.

Документ відображає глибоку стурбованість мілітаризацією Криму Російською Федерацією. Посилаючись на повідомлення про триваючу дестабілізації шляхом поставки зброї на територію України, він закликає Москву припинити таку діяльність.

Рух за резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на Україні, а також частин Чорного та Азовського морів» представив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

За словами посла, Росія збирає там дестабілізуючі системи озброєння, включаючи літаки, ракети, здатні нести ядерну зброю і боєприпаси. Там же дислоковані російські військовослужбовці. – Така діяльність має далекосяжні наслідки для безпеки не тільки в регіоні Чорного Моря, а й у всій Південній Європі, а також в Північній Африці і на Близькому Сході, – оцінив Єльченко, закликаючи міжнародне співтовариство до відповідної реакції.

Представник делегації Європейського Союзу в ООН у своєму виступі підкреслив, що Союз не визнає незаконну анексію Криму і міста Севастополя Російською Федерацією. Він визначив це як порушення міжнародного права.

Він додав, що посилення мілітаризації півострова як і раніше негативно позначається на безпеці в Чорноморському регіоні. Це призвело, стверджував він, до небезпечної ескалації напруженості в Керченській протоці і Азовському морі.