Сенатори пропонують видворити 300 російських дипломатів із США

“Сенатори від Демократичної і Республіканської партій закликали президента Джо Байдена вислати 300 російських дипломатів зі Сполучених Штатів, якщо Москва не видасть більше віз американцям для представлення Вашингтона в Росії”, – повідомляє Reuters.

Ухвалення пропозицію голів комітетів з міжнародних відносин і розвідки Сенату США – демократів Боба Менендес і Марка Уорнера і республіканців Джима Річа і Марко Рубіо – означало б різку ескалацію триваючого спору про співробітників посольства з обох сторін на тлі напруженості між Вашингтоном і Москвою.

“У серпні Росія заборонила посольству США в Москві наймати або укладати контракти з російським або стороннім персоналом, крім служби безпеки, змусивши дипмісію США звільнити 182 службовців і десятки підрядників”, – повідомив раніше Держдепартамент.

“Це означає, що в Росії всього близько 100 американських дипломатів в порівнянні з 400 російськими дипломатами в Сполучених Штатах”, – заявили сенатори.

«Така диспропорція в дипломатичній місії неприйнятна. Відповідно, Росія повинна видати досить віз, щоб наблизитися до паритету між кількістю американських дипломатів, які працюють в Росії, і кількістю російських дипломатів, які працюють в Сполучених Штатах», – написали сенатори в листі на ім’я Байден.

Якщо Москва цього не зробить, вони наполягають на тому, щоб Байден почав висилку 300 російських дипломатів.

Білий дім і Держдепартамент поки не коментують це питання.