Попередження від європейських профспілок: безробіття в ЄС може подвоїтися

“Число безробітних в ЄС може подвоїтися до 30 мільйонів, якщо уряди не розширять свої заходи підтримки для реагування на пандемію COVID-19”,- попередили профспілки уряди країн ЄС в листі, розміщеному в EURACTIV.

На даний час в ЄС 15,6 мільйона безробітних, що на 1,7 мільйона більше, ніж на початку кризи COVID-19 в березні.

Відповідно до недавнього дослідження Європейської конфедерації профспілок (ETUC), заснованому на інформації, отриманій від національних членських організацій, це число може збільшитися на 14 мільйонів, якщо національні уряди припинять надзвичайні заходи для підтримки підприємств і працівників.

З цієї причини генеральний секретар ETUC Лука Вісентін направив листа міністрам фінансів і зайнятості ЄС, попередивши їх про ризики.

“Існує високий ризик того, що десятки мільйонів працівників, які були звільнені і користуються різними заходами захисту зайнятості, введеними урядами, втратять роботу, якщо розрив між надзвичайними заходами та виплатами за планом відновлення не буде усунутий за допомогою відповідної підтримки робітників і компаній»,- сказав він.

Вісентін зазначив, що багато урядів розширюють надзвичайні заходи для робітників. «Але це відбувається не скрізь, і охоплені не всі категорії працівників», так як деякі нестандартні робочі місця такі, як самозайняті або сезонні робітники не включені.

ETUC закликав міністрів розширити короткострокові схеми роботи, поки «йде реальне відновлення економіки», і усунути прогалини в охопленні.

«Ми закликаємо вас розглянути ці вимоги в терміновому порядку, щоб уникнути трагедії безробіття, від якої Європа не зможе оговтатися»,- додав Вичентина.