Всі секрети розкриті

Агентство статистики Eurostat – проаналізувало ситуацію в різних країнах Євросоюзу.

Найвища зарплата – в Люксембурзі. У 2015 році фахівець у сфері економіки і бізнесу після сплати податків в середньому отримував 38500 євро в рік. Приблизно 30000 євро на рік отримує фахівець в Німеччині, Данії, Швеції, Фінляндії, Нідерландах, Ірландії, Австрії і Великобританії.

Трохи нижче – в Бельгії і Франції.

В Литві ж навпаки, найнижчий рівень зарплат по ЄС. Така ж картина проглядається в Болгарії і Румунії. Краще йдуть справи в Словаччині, Естонії, Латвії, Хорватії, Польщі та Чехії, це близько 10000 євро в рік після сплати податків.

Істотні відмінності в заробітній платі спостерігаються не тільки між країнами ЄС, але й усередині них. Так, у Німеччині найвища оплата праці за годину майже в чотири рази перевищує найнижчу погодинну оплату. У Бельгії, Данії, Фінляндії і Франції – в два-три рази. Мінімальна розбіжність – у Швеції. Максимальна – в Польщі.

Погодинна оплата в Румунії становить 1 євро на годину для працівника з низькооплачуваним працею, для Литви і Латвії – два євро, в Німеччині – вісім євро, у Швеції – 14 євро, Данії та Ірландії – близько 18 євро.

У Eurostat порівняли і те, скільки у європейців йде на податки і соціальні внески. За основу був узятий низькооплачувану працю. В середньому по Європі із зарплати вираховують 38,4%. Найвищий відсоток податкових та соціальних виплат – понад 40% – у Бельгії, Угорщині, Німеччині, Австрії, Франції, Італії, Латвії, Швеції. Найнижчий – менше 30% – на Мальті, в Ірландії і Великобританії.

Головні лідери за зарплатами у більшості країн ЄС це фінанси та страхова справа, сфери ІТ і телекомунікацій. У Бельгії, Іспанії, Німеччини та Австрії найбільша зарплата забезпечена в сфері енергопостачання. У Данії, Великобританії та Нідерландах зарплати у гірничій промисловості на першому місці. Забавно, що в Люксембурзі найбільші зарплати отримують учитель і вихователь.