Яблуко: “Путін стає незмінним – узурпує владу, руйнує державність”

Рішення про незмінність Путіна, як президента Російської Федерації є узурпацією влади, воно неконституційне. Про це йдеться в заяві Державної Конституційної ради, створеної російською опозиційною партією “Яблуко”, опублікованій сьогодні в “Новій газеті”.

Приводом для критичної позиції є прийняті російським парламентом поправки до Конституції країни, згідно з якими чинний президент Володимир Путін отримує можливість балотуватися на ще два 6-річних терміни. Це стало можливим після того, як останні два президентські мандати Путіна були “анульовані” російськими депутатами.

“Якщо залишити осторонь президентський термін Володимира Путіна, тобто дати йому можливість залишатися на своїй посаді протягом 12 або 16 років під приводом того, що він вніс поправки до Конституції, це не більше ніж грубе порушення чинного Основного закону і цинічна зневага до російських законів”, – йдеться в заяві.

Серед тих, хто підписав текст, Є такі громадські діячі, як Григорій Явлінський, Володимир Кара-Мурза і Лев Шлоссберг.

Опозиціонери кажуть, що якщо рішення про “фактичну незмінність влади” в Російській Федерації буде остаточним, це означатиме “руйнування всієї правової основи державності в Росії з метою збереження створеної номенклатурної кланів і авторитарної, глибоко корумпованої системи” в цілому. Автори листа закликали громадян Росії висловити свою незгоду з “конституційним свавіллям”.

Закон, що дозволяє Путіну залишатися при владі ще на два терміни, був схвалений 11 березня майже одноголосно Держдумою Росії. Кількома годинами раніше документ був прийнятий в третьому, останньому читанні Державної Ради. Конституційні поправки повинні бути схвалені регіональними законодавчими зборами, після чого конституційні зміни будуть винесені на референдум 22 квітня.

Правозахисники назвали інцидент антиконституційним переворотом.

Нагадаємо, що колись Путін обійшов законодавчі обмеження на перебування на посаді глави держави. Після його перших двох президентських повноважень, в 2008 році він помінявся місцями з прем’єр-міністром Дмитром Медведєвим і займав пост прем’єр-міністра до тих пір, поки Медведєв став президентом на 2008-2012 роки. У 2012 році Путін знову зайняв президентське крісло, термін його повноважень збільшився з 5 до 6 років.