Росія і Україна домовилися відмовитися від взаємних претензій щодо газу

Росія і Україна домовилися про те, що з 1 січня 2020 року взаємні претензії з газового питання будуть відкликані, а арешт майна в результаті судових розглядів буде анульований. Про це заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак.

Угода про відмову від взаємних претензій, по якій не було прийнято остаточного рішення, стала частиною протоколу про газову співпрацю, підписаного Росією і Україною 20 грудня.

Щоб продовжити транзит газу через Україну, російський газовий гігант «Газпром» підпише угоду з оператором газотранспортної системи України НАК «Нафтогаз» про резервування потужностей для транспортування.

Передбачається, що в наступному році будуть збережені транзитні потужності в 65 мільярдів кубометрів газу, а в 2021-2024 роках будуть встановлені 40 мільярдів кубометрів за фіксованими тарифами.

Що стосується врегулювання правових спорів, «Газпром» погодився виплатити «Нафтогазу» 2,9 мільярда доларів у зв’язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. Також уряд України має підписати угоду з «Газпромом» про усунення претензій антимонопольного законодавства в розмірі 7,4 млрд. доларів.