Байден підписав закон про дорожню інфраструктуру

Президент США Джо Байден підписав у понеділок закон, який передбачає інвестиції в інфраструктуру на суму 1,2 трильйона доларів. Таким чином, документ набрав чинності.

На церемонії підписання були присутні перша леді Джілл Байден, речник палати представників Ненсі Пелосі, лідер більшості в сенаті, демократ Чак Шумер та інші конгресмени.

Законопроект був схвалений Палатою представників США минулого тижня і Сенат проголосував за нього раніше.

Як написала в Твіттері коаліція Білого дому, закон передбачає інвестиції в дороги та мости, чисту питну воду, електрику, високошвидкісний Інтернет та гарну плату за роботу.

Прийняттю документа у Конгресі передували кілька місяців переговорів між Демократичною та Республіканською партіями. Демократи намагалися домогтися схвалення законопроекту про інфраструктуру на суму понад 1 трильйон доларів.

Лідери партій змогли зробити це, але лише за підтримки 13 республіканців, тоді як шість демократів неохоче проголосували за те, щоб відкласти ухвалення більшого законопроекту про витрати, повідомляє Wall Street Journal. Його ухвалення вважається перемогою Білого дому, що зумів привести супротивників партії до компромісу, а також провести переговори з деякими республіканцями.

У червні Байден уклав угоду з групою сенаторів-демократів та республіканців про інвестування 1,2 трильйона доларів в інфраструктуру. У той же час, угода – лише частина ширшої економічної ініціативи нинішнього президента США.

Наприкінці травня сенатори-республіканці направили на розгляд адміністрації президента США варіанти свого плану інвестицій в інфраструктуру. Останній план передбачав витрати на загальну суму 928 мільярдів доларів упродовж восьми років.

Попередня республіканська пропозиція вимагала інвестицій у розмірі 568 мільярдів доларів протягом п’яти років. Раніше вони відмовлялися підтримати план Білого дому щодо витрат на інфраструктуру в 1,7 трильйона доларів як занадто дорогий, хоча Байден погодився скоротити витрати за пропонованим планом більш ніж на 500 мільярдів доларів із запланованих 2,25 трильйона доларів.

Республіканці були незадоволені тим, що Байден планував покрити витрати на інфраструктуру за рахунок підвищення корпоративних податків. Республіканці запропонували перенаправити федеральне фінансування боротьби з COVID-19 на фінансування цього плану.