2021 року винищувачі НАТО перехопили 290 російських літаків над Європою

“Винищувачі ВПС НАТО в Європі у 2021 році злітали по тривозі близько 370 разів – у 290 випадках причиною були російські військові літаки”, – повідомляє Deutsche Welle з посиланням на офіційну інформацію Альянсу.

У дуже поодиноких випадках це була військова авіація інших країн. У деяких випадках тривога була спричинена відсутністю негайної ідентифікації пасажирського чи транспортного літака.

Більшість російських літаків було перехоплено країн Балтії. Найчастіше інцидентів не було, і літаки НАТО просто виводили росіян з цього району. Але були й випадки прямого вторгнення до повітряного простору НАТО.

Повітряне спостереження за країнами Балтії посилилося з 2014 року, коли російські війська вторглися на схід України, анексували Кримський півострів та спровокували збройний конфлікт на Донбасі. Посилення повітряного патрулювання здійснюється на прохання Литви, Латвії та Естонії.

Росія зі свого боку звинувачує НАТО у «цілеспрямованих провокаціях». Заступник міністра оборони Росії Олександр Фомін повідомив, що у Чорноморському регіоні активність розвідувальної авіації НАТО у 2020 році збільшилася більш ніж на 60%.

Нагадуємо, що цього року Росія посилила військову активність на кордоні з Україною, накопичуючи зброю та війська.