ЗМІ: Парад Перемоги в Москві стане декларацією бойової потужності Росії

Російський лідер і головнокомандувач Володимир Путін прийняв найприродніше і історично зважене рішення – провести Парад Перемоги в цьому році в річницю перемоги над нацизмом 24 червня, в ту ж дату, що і 75 років тому, після закінчення Великої Вітчизняної війни (1941-1945). «Цей зв’язок між двома епохами – це привід ще раз оцінити масштаби минулих подій»,- сказав в інтерв’ю «Российской газете» історик і колишній міністр культури Володимир Мединський, нині помічник президента Путіна.

«Турбота про ветеранів, здоров’я гостей та учасників заходу привели до перенесення ювілейного параду, який традиційно проводиться в Росії 9 травня, на більш пізній термін»,- повідомив московський чиновник. «Доля розставила все по місцях. І поставила правильну дату. 24 червня наші серця будуть на Червоній площі в Москві»,- пише «Российская газета».

«Известия» опублікували серію архівних фотографій параду в російській столиці 24 червня 1945 року. В іншій статті газети зазначається, що церемонія в цьому році в Москві буде більш масштабною, ніж будь-який інший захід останніх років.

Крім російських військових, в параді також візьмуть участь представники 13 країн – союзників і друзів Росії – Монголії, Сербії, Китаю, Індії, Молдови, Таджикистану, Туркменістану, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Узбекистану, Казахстану і Киргизстану.

«Комсомольська правда» містить повну схему і розклад завтрашнього військового маршу в Москві, в якому візьмуть участь близько 14 000 чоловік і оркестр з майже 900 музикантами.

Глядачі побачать в цілому 234 моделі історичної та сучасної військової техніки. Крім легендарних машин часів Великої Вітчизняної війни через площу пройдуть російські танки Т-90М і Т-80БВМ, різна бронетехніка, залпові вогневі комплекси, ракетні і ракетно-артилерійські комплекси, бойові машини. Над Москвою пролетять 75 літаків і вертольотів, в тому числі новітні моделі російських винищувачів, стратегічних бомбардувальників. Найцікавішим стане МіГ-31, на якому встановлена ​​новітня і унікальна гіперзвукова ракета «Кинджал».

«І, як і 75 років тому, завтра ввечері над Москвою буде святковий салют з 30 залпів – всього 10 тонн піротехніки або більше 2000 снарядів», – додала «Комсомольська правда».

«Міністр оборони Сергій Шойгу підкреслив, що сучасна зброя в російській армії сягає 78 відсотків – це найвища частка в світі. За цим критерієм ми навіть випереджаємо США і Китай. Парад 24 червня стане цього», – робить висновок «Независимая газета».