США видадуть перший паспорт із третьою позначкою статі

“США анонсували свій перший паспорт з позначкою для третьої статі – “X”, історичний крок для людей, які не почуваються ні чоловіками, ні жінками”, – повідомляє AFP.

Держдепартамент заявив, що видасть перший паспорт із хрестиком для статі та зробить цю опцію доступною до початку 2022 року, як для паспортів, так і для свідоцтв про народження для американців за кордоном.

«У зв’язку з видачею цього паспорта я хотів би повторити прихильність Державного департаменту до просування свободи, гідності та рівності всіх людей, у тому числі ЛГБТ», – заявив офіційний представник Державного департаменту Нед Прайс.

За Блінкона Держдепартамент також дозволив власникам паспортів США обирати статьу своїх паспортах.

Раніше американці мали мати медичну довідку, якщо вони хотіли вказати стать у своїх паспортах, крім свідоцтва про народження чи інших документів.

Принаймні, в 11 інших країнах вже є варіант «X» чи «інший» у паспортах у графі «Пол», згідно з даними лондонської групи підтримки роботодавців «Мережа за рівність та інклюзивність».

До цього переліку входять Канада, Німеччина та Аргентина, а також Індія, Непал та Пакистан.

Державний департамент виступив із заявою на цю тему під час Дня інтерсексуальної поінформованості цього тижня, пообіцявши підтримувати людей, які стикаються з дискримінацією через свою гендерну ідентичність.

Президент Джо Байден пообіцяв зробити захист прав ЛГБТ головним пріоритетом своєї адміністрації.

Це велика зміна, порівняно з попередньою адміністрацією Дональда Трампа, під час якої попередник Блінкона Майк Помпео заборонив посольствам США розмахувати райдужними прапорами.