В Росії випробовують комбіновану вакцину від COVID

Російський інститут Гамалея планує завершити першу та другу фази клінічних випробувань своєї комбінованої вакцини проти коронавірусу до березня. Про це у вівторок повідомив заступник директора центру Денис Логунов.

Гамалія розглядає можливість розробки мультивалентної вакцини проти коронавірусу на основі декількох штамів, таких як Delta та Omicron.

“Тепер ми вирішили розробити комбіновану вакцину і сподіваємося завершити першу і другу фази клінічних випробувань протягом наступних кількох місяців до березня, щоб довести ефективність і безпеку вакцини”, – сказав він.

За словами Логунова, також планується провести клінічні випробування варіанта вакцини «Супутник V», адаптованої до штаму «Омікрон». “В даний час розроблена вакцина для штаму “Омікрон”, і відповідно до процедури ми скоро почнемо клінічні випробування для аналізу ефективності та дієвості цього нового вакцинного штаму”, – сказав він.

Він розкритикував роботу Всесвітньої організації охорони здоров’я над новими штамами коронавірусу. “Вкрай незадовільна робота ВООЗ – немає чітких рекомендацій щодо профілактичних заходів від жодного з небезпечних варіантів коронавірусу. Вони делеговані кожному національному регулятору та розробникам вакцин”, – додав він.

Нагадуємо, що Гамалея також розробляє назальну вакцину, яка з’явиться на ринку за кілька місяців, але не замінить Sputnik V.

Олександр Гінзбург, директор Інституту Гамалея сказав, що назальна вакцина проти коронавірусу також захистить від Омікрона.

У той же час стало відомо, що наступного місяця до Росії може прибути комісія ВООЗ для перевірки Sputnik V. Це є частиною процедури погодження.