Україна може відмовитись від членства в НАТО, щоб уникнути війни

“Україна може відмовитися від членства в НАТО, щоб уникнути війни з Росією”, – заявив посол України у Великій Британії. Про це повідомило агентство Рейтер. Це було б великою поступкою Москві, яка продовжує стягувати війська вздовж кордону.

Посол Вадим Пристайко заявив, що Україна готова виявити гнучкість у питанні вступу до НАТО, інакше такий крок, за словами російського лідера Володимира Путіна, розпалить війну.

Пристайко додав, що Україна може відмовитися від членства в НАТО, особливо якщо це рішення буде ухвалено під тиском та шантажем.

Україна не є членом НАТО, але з 2008 року є обіцянка, що одного разу вона зможе приєднатися до Альянсу. Це дозволило б Північноатлантичному союзу, який очолює США, впритул підійти до кордону з Росією.

Путін сказав, що посилення зв’язків між Україною та Заходом може зробити Україну відправною точкою для ракет НАТО, націлених на Росію. Він додав, що Росія має докласти всіх зусиль, щоб цього не сталося.

Білий дім повідомив, що у неділю Джо Байден провів розмову з Володимиром Зеленським. Сторони домовилися продовжити зусилля щодо врегулювання кризи дипломатичним шляхом.