Країни ЄС домовилися про додаткові санкції проти Білорусі

“Країни-члени Європейського Союзу погодилися додати 28 осіб, органи влади та компанії до свого списку санкцій проти Білорусі у відповідь на міграцію мігрантів до кордонів Співтовариства”, – повідомляє AFP.

Брюссель звинувачує режим Олександра Лукашенка в організації «гібридної атаки» на територію ЄС, заманюючи тисячі мігрантів із Близького Сходу до кордонів Польщі та Литви.

За словами дипломатів, держави-члени вже ухвалили рішення щодо запровадження санкцій щодо кількох білоруських об’єктів, і сьогодні посли країн ЄС схвалили список, підготовлений Єврокомісією.

За словами одного чиновника, списки включають 17 посадових осіб та 11 компаній або офіційних органів. Очікується, що ЄС офіційно ратифікує рішення завтра.

ЄС уже наклав санкції на 166 осіб, включаючи Лукашенка та двох його синів, за придушення протестів проти його спірного переобрання у 2020 році.

Західні столиці відмовилися визнати голосування, заявивши, що воно було сфальшовано, але Лукашенко зберіг підтримку президента Росії Володимира Путіна.

У червні Брюссель запровадив економічні санкції щодо ключових секторів економіки Білорусі – калійної, нафтової та тютюнової – та заборонив білоруським авіакомпаніям відвідувати свій повітряний простір.

Кажуть, що у відповідь режим заохотив тисячі мігрантів – переважно сирійців, іракців та єменців – прилетіти до Мінська і попрямувати до кордонів ЄС. Лукашенко заперечує відповідальність за надходження.

Польська поліція встановила загорожі для гоління і повернула сотні пасажирів, які розбили табір у замерзлих вологих лісах.

Польська влада не пустить журналістів у прикордонну зону, але, за повідомленнями, десяток мігрантів загинули в хаосі та жахливих умовах.