Польща і Україна просять Байдена зупинити «Північний потік – 2»

Міністри закордонних справ Польщі та України Збігнєв Рау і Дмитро Кулеба написали звернення до президента США Джо Байдена, в якому просять його «використовувати всі засоби», щоб перешкодити завершенню проекту газопроводу «Північний потік – 2». Свого листа міністри опублікували в журналі “Політико”.

За словами міністрів закордонних справ, Росія «застосувала одне з найпотужніших засобів зброї – залежність своїх сусідів від поставок енергоносіїв, особливо природного газу».

Вони підкреслили, що трубопровід посилить контроль Росії над поставками газу до Європи.

«Ми закликаємо президента США Джо Байдена використовувати всі наявні в його розпорядженні засоби, щоб запобігти завершення проекту, адже Сполучені Штати, як і раніше, критично ставляться до цього питання», – йдеться в листі.

У той же час Кулеба і Рау відзначили, що поважають право Німеччини висловлювати свою думку про трубопровід, але вони «твердо переконані, що такі проекти можна розглядати уважно через призму двосторонніх відносин».

«Захід, очолюваний Сполученими Штатами, не може дозволити собі відступити перед обличчям шантажу, який суперечить всьому, за що ми виступаємо», – заявили міністри.

Як заявив глава української державної нафтогазової компанії «Нафтогаз» Андрій Коболєв, «Північний потік – 2» – без перебільшення «питання життя і смерті» для громадян України.

У той же час голова комітету Бундестагу з економіки та енергетики Клаус Ернст закликав не обговорювати з США “механізм зупинки» будівництва трубопроводу.