Вакцина Pfizer зі стабільною імунною відповіддю у дітей 5-11 років

Вакцина від коронавіруса Pfizer безпечна і викликає «стабільну» імунну відповідь у дітей у віці від 5 до 11 років. Про це повідомляє CNN з посиланням на останнє дослідження, проведене американською фармацевтичною компанією.

Pfizer повідомляє, що найближчим часом планує представити результати Управлінню з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США для отримання дозволу на застосування ліків для цієї вікової категорії.

У дослідженні взяли участь 2268 учасників віком від 5 до 11 років, яким вводили дві дози вакцини з інтервалом в 21 день. Використовувалася доза 10 мікрограмів, що в три рази менше стандартної дози, яка застосовується для людей від 12 років і старше.

«Доза 10 мікрограмів була ретельно вибрана, як краща доза з точки зору безпеки, переносимості та імуногенності у дітей у віці від 5 до 11 років», – йдеться в заяві Pfizer.

Імунні відповіді учасників були виміряні шляхом аналізу рівнів антитіл в їх крові і порівняння цих рівнів з контрольною групою від 16 до 25 років, що одержувала дві дози по 30 мікрограмів.

За словами Pfizer, рівні можна було порівняти з рівнями літніх людей, які отримали більшу дозу, з «сильною імунною відповіддю в цій групі дітей через місяць після другої дози».

Дослідження показало, що вакцина проти COVID-19 добре переноситься, а побічні ефекти зазвичай можна порівняти з побічними ефектами, які спостерігаються у учасників віком від 16 до 25 років.