Горбачов вказав на помилку Лукашенко

«Олександр Лукашенко зробив велику помилку», -заявив Михайло Горбачов московській газеті «Комсомольская правда».

«Білоруський лідер звернувся за підтримкою до робітників. Я особисто вважаю цей крок правильним. Але в той же час прохання про допомогу запізнилося, і це велика помилка глави держави східноєвропейської країни», – заявив перший і останній президент Радянського Союзу в великому інтерв’ю російському таблоїду.

Нагадаємо, кілька днів тому Лукашенко відвідав завод в Білорусі, але його освистали.

Батько перебудови також заявив, що бачив втручання ззовні в події в колишньої радянської республіки.

Незабаром після того, як Центральна виборча комісія (ЦВК) оголосила 9 серпня, що нинішній лідер Білорусі отримав більше 80 відсотків голосів на президентських виборах, в країні почалися протести, придушені силою.

За повідомленнями ЗМІ, до теперішнього часу в ході зіткнень загинуло не менше двох осіб, сотні отримали поранення, не менше 120 поранених працювали у внутрішніх війсках і військових міністерствах, понад 6700 протестувальників були затримані.

«Я вийшов з керівництва СРСР з двох причин. Перша – я не хотів, щоб спалахнула громадянська війна. Друга причина – я хотів зберегти Радянський Союз. Я домігся лише першої», – сказав Горбачов.

Інтерв’ю було дано в річницю державного перевороту проти Михайла Горбачова (19-21 серпня 1991 р). Група консервативних комуністів прийшла до влади в Москві, коли президент був у відпустці. Незважаючи на те, що він повернувся до влади, політик був змушений піти з керівництва Радянського Союзу, що призвело до остаточного розпаду першої в світі соціалістичної країни.