Google виплатила штраф в 3 мільйони рублів за недотримання вимог Росії

Роскомнадзор повідомив, що Google заплатив Росії штраф у розмірі 3 мільйонів рублів за те, що не видалив заборонену інформацію з результатів пошуку.

«Компанія Google виплатила штраф у розмірі 3 млн. рублів за недотримання вимог законодавства щодо захисту громадян від шкідливого контенту»,- йдеться в повідомленні ТАСС.

У 2019 влада Росії подала на Google адміністративний позов за те, що він не видалив заборонений контент з результатів пошуку (розмір штрафу склав 700 тисяч рублів, штраф було сплачено).

Моніторинг, проведений Роскомнадзором, показав, що компанія лише частково виконує вимоги російського законодавства. Це стало підставою для порушення справи про повторне адміністративне правопорушення. Подальший моніторинг показав, що близько 30% посилань на заборонений в Росії контент залишилися в результатах пошуку.

У грудні 2020 року російський суд постановив, що Google був визнаний винним в неодноразових порушеннях російського законодавства, і був встановлений штраф у розмірі 3 мільйонів рублів.

Відзначається, що Федеральний закон «Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації» встановлює вимоги, спрямовані на захист громадян від суспільно небезпечного контенту в мережі Інтернет. Зокрема, він зобов’язує пошукові системи виключити відображення на території Росії інтернет-ресурсів із забороненою в країні інформацією.