Авіакомпанії закликали ЄС використовувати екологічно чисте паливо на всіх рейсах

Кілька бюджетних авіакомпаній звернулися до Європейської комісії з проханням розглянути питання про те, чи слід планувати використання екологічно чистого палива для всіх рейсів.

Reuters цитує спільний лист EasyJet, Ryanair, Wizz Air і Jet2, в якому авіакомпанії, які не конкурують на ринку далеких перевезень, закликають ЄС застосовувати екологічні паливні квоти (SAF) не тільки для рейсів до Європи, а й для далекомагістральних рейсів. У листі йдеться про те, що виключення далеких рейсів з квоти SAF означатиме, що сегмент сектора, який найбільш потребує декарбонізації, взагалі не буде підпадати під цю вимогу.

Авіакомпанії відзначають, що за даними Європейської організації з безпеки польотів Eurocontrol, на 6% рейсів з європейських аеропортів з довжиною польоту понад 4000 км припадає половина загальних викидів вуглекислого газу від рейсів з Європи.

«Немає сенсу робити тривалі польоти винятком з вимоги використовувати SAF, оскільки це єдиний можливий спосіб їх обезуглерожування», – сказав генеральний директор Ryanair Майкл О’Лірі.

У листі йдеться, що використання екологічно чистого палива є «єдиним короткостроковим варіантом обмеження викидів вуглекислого газу на великі відстані».

Що стосується близькомагістральних рейсів, SAF – тимчасове рішення, поки після 2030 роки не з’являться літальні апарати з водневим двигуном.