Туреччина пропонує безпеку і управління в аеропорту Кабула

“Анкара запропонувала охороняти і експлуатувати міжнародний аеропорт імені Хаміда Карзая в Кабулі після виведення військ Сполучених Штатів та інших сил НАТО з Афганістану”, – заявили турецькі влади.

Турецька влада повідомили агентству Рейтер, що Анкара зробила цю пропозицію на травневому саміті НАТО, коли Сполучені Штати і їх партнери узгодили план виведення військ до 11 вересня після 20 років війни, безуспішно намагаючись перемогти сили талібів.

“Офіційні особи Туреччини і США обговорили можливі вимоги до місії, деякі з яких Вашингтон погодився розглянути”, – сказав турецький чиновник.

Якщо Туреччина зіграє роль в забезпеченні безпеки аеропорту для міжнародних рейсів, це може допомогти поліпшити відносини між Анкарою і Заходом, які були напружені через покупки Туреччиною російських систем оборони і суперечок з європейськими країнами з приводу прав на буріння енергетичних свердловин в Східному Середземномор’ї.

Міністр оборони Туреччини Хулуси Акар заявив, що пропозиція Анкари залежить від підтримки союзників.

«Ми маємо намір залишитися в Афганістані в залежності від умов. Які наші умови? Політична, економічна та матеріально-технічна підтримка. Якщо вони будуть виконані, ми можемо залишитися в міжнародному аеропорту Хаміда Карзая», – сказав Акар.

Офіційні особи США на умовах анонімності заявили, що вітають пропозицію Туреччини, але Анкара просить у Сполучених Штатів занадто великої допомоги для місії.

Лідери НАТО обговорять Афганістан на саміті в наступний понеділок, де президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зустрінеться з Джо Байденом вперше з моменту вступу на посаду.

Завдяки зусиллям по вирішенню спору з приводу покупки Туреччиною російських систем протиповітряної оборони С-400, який спонукав Вашингтон в минулому році накласти санкції на турецьку збройну промисловість, план аеропорту може дати рідкісну можливість зміцнити добру волю.