Ердоган: на цьому тижні Туреччина витіснить сирійські війська з постів Ідліба

Туреччина планує витіснити сирійські урядові війська з турецьких спостережних постів у північно-західній провінції Ідліб до кінця лютого. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган, повідомляють Reuters і Daily Sabah.

“Терпіння сил Асада, які брали в облогу наші спостережні пости, було вичерпано. Ми не відступимо”, лаявся турецький лідер.

Виступаючи перед депутатами від правлячої Партії справедливості та розвитку, Ердоган висловив надію, що справа про використання повітряного простору над Ідлібом буде незабаром вирішено. Це, на його думку, найбільше питання. Росія щодня контролює повітряний простір і бомбить підтримуваних Туреччиною повстанців, що є частиною підтримки наступу сирійської армії.

За словами Ердогана, Туреччина намагається запобігти гуманітарній кризі в Ідлібі, в той час як Росія відмовляється дивитися на складну ситуацію. Ердоган наполягає на тому, щоб сили режиму якнайшвидше припинили атаки і покинули турецькі спостережні пости.

Термін нашого режиму закінчується. Після закінчення місяця ми зробимо все від нас залежне для забезпечення наших спостережних постів, пообіцяв президент Туреччини.

У вівторок сирійські повстанці за підтримки турецької армії захопили місто Найробі в Ідлібі.

Сили президента Башара Асада намагаються повернути собі останній бастіон під контролем бунтівників в Сирії після 9 років війни. В результаті недавніх військових дій було переміщено близько 1 мільйона осіб.

Урядові сили захопили місто Кафр-Набла і прилеглі райони в 30 кілометрах на північний захід від Найробі, повідомляє сирійський Центр зі спостереження за дотриманням прав людини, місцеве джерело та просірійські ЗМІ.

Держсекретар США Майк Помпео розкритикував наступ, зазначивши, що уряд Сирії не може досягти військової перемоги і що Вашингтон працює з Анкарою над врегулюванням кризи.