Турецька ліра коливається біля дна

“Турецька ліра вагалася біля нового рекордного мінімуму сьогодні після того, як центральний банк оголосив, що він втрутився через “нездорові” ринкові ціни, тоді як президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган знову і ще сильніше наполягав на своїй виборчій стратегії, яка передбачає різке зниження відсоткових ставок”, – повідомляє Reuters.

Нестабільна торгівля з низькою ліквідністю відбулася після того, як у листопаді турецька валюта відзначила свій другий найгірший місяць в історії, постраждавши від підтримки Ердоганом різкого пом’якшення грошово-кредитної політики, незважаючи на зростаючу інфляцію та широку критику.

Центральний банк, який Ердоган підпорядкував собі і чинив на нього тиск цього року, заявив у своїй заяві, що «безпосередньо» втрутився в ринок «за допомогою продажу транзакцій через нездоровий обмінний курс».

Фунт, який раніше впав до 13,87 до долара США, підскочив до 12,42 за долар – поліпшення більш ніж на 8% за день. Проте ціна знову впала до 13,25 фунтів за долар.

Вчора фунт впав до найнижчого рівня в історії 14 фунтів за долар після того, як Ердоган виступив на захист економічної політики і після того, як долар скористався різкими коментарями Федеральної резервної системи США.

Потім, вшосте за два тижні, Ердоган сьогодні підтвердив свою прихильність до низьких відсоткових ставок, порадивши туркам діяти мудро і уникати паніки, і пообіцяв, що інфляція буде швидко скоригована.

«Туреччина вже відмовилася від грошово-кредитної політики, заснованої на високих відсоткових ставках, що призвело до застою в деяких країнах, що розвиваються», – сказав він депутатам від його правлячої Партії справедливості та розвитку в парламенті.

«Натомість ми перейшли до стратегії зростання, спрямованої на інвестиції, зайнятість, виробництво та експорт», – сказав він, додавши: «Процентні ставки – це зло, яке робить багатих багатшими, а бідних – біднішими».

Валюта втратила 47% своєї вартості цього року, впавши приблизно на 30% лише у листопаді, швидко підірвавши прибутки та заощадження Туреччини, заплутавши сімейні бюджети і навіть змусивши їх щосили шукати імпортні ліки.

Вчора в інтерв’ю державному телебаченню TRT Ердоган заявив, що від нової політики “не буде повернення”, обстоюючи політику кількісного пом’якшення, яку більшість економістів називають безрозсудною.

“Ми побачимо, що відсоткові ставки значно впадуть, і тому перед виборами відбудеться покращення обмінних курсів”, – запевнив він.

Вибори призначено не пізніше середини 2023 року.

“Це небезпечний експеримент, який намагається провести Ердоган, і ринок намагається попередити його про наслідки”, – сказав Брайан Джейкобсон, старший інвестиційний стратег Allspring Global Investments із США, штат Вісконсін.

«Імпорт, напевно, зросте з падінням фунта, що призведе до погіршення інфляції. Іноземні інвестиції можуть бути відтіснені, що ускладнить фінансування зростання. Свопи за кредитним дефолтом призводять до більш високого ризику дефолту», – додав він.

«Інвестори нервують все більше і більше… Це токсичний напій», – сказав Джейкобсон.

Розпродаж минулого місяця був одним з найзначніших для фунта, порівнянних з кризами, з якими зіткнулася велика економіка з ринком, що формується в 2018, 2001 і 1994 роках.

Партія справедливості та розвитку Ердогана, яка прийшла до влади після кризи 2001 року, втратила підтримку опитувань громадської думки, що показують, що Ердоган програє пряму конфронтацію зі своїми найімовірнішими супротивниками на посаді президента.

З вересня центральний банк знизив процентну ставку на 400 базисних пунктів до 15% під тиском Ердогана, залишивши реальні відсоткові ставки глибоко негативними з інфляцією, близькою до 20%. Очікується, що у грудні він знову знизиться.

Опозиція закликала до негайного перегляду політики та дострокових виборів.