Португалія не відключить електрику в разі несплати до кінця надзвичайної ситуації

“Парламент Португалії вирішив, що до кінця надзвичайної ситуації, оголошеної до 17 квітня через епідемію коронавіруса, електрика, вода і газ не будуть відключені в разі несплати рахунків проблемними сім’ями”,- повідомляє Reuters. Це є частиною зусиль з обмеження економічного і соціального збитку, викликаного кризою.

Згідно з урядовими даними, в перший тиждень квітня в центрах праці щодня реєструвалося понад 4000 чоловік, а кількість безробітних збільшилася на 28000 в порівнянні з березнем. Португальська економіка орієнтована на експорт і сильно залежить від туризму, тому вона сильно постраждала від різкого зниження попиту.

Парламент також проголосував за звільнення ув’язнених із захворюваннями, у яких судом призначений термін до двох з половиною років тюремного ув’язнення або таких, що перебувають у в’язниці щонайменше два роки. Мета цього заходу полягає в тому, щоб скоротити кількість ув’язнених і звести до мінімуму ризик спалахів захворювання в тюрмах.

Португалія знаходиться на третьому тижні надзвичайного стану. На сьогоднішній день зареєстровано 13114 підтверджених випадків зараження і 380 смертей – відносно небагато, особливо в порівнянні з сусідніми Іспанією та Італією.

Вчора асоціація готельєрів AHP оголосила, що близько 85 відсотків португальських готельних працівників будуть тимчасово відправлені у відпустку за свій рахунок через кризу економіки, викликану коронавірусом.

Асоціація оцінює, що готельний сектор може втратити 80-90 відсотків свого доходу, або до 1,4 мільярда євро в період з березня по червень, якщо коронавірус продовжить поширюватися. На сектор туризму Португалії припадає близько 15 відсотків ВВП, і саме ця галузь допомогла країні оговтатися від боргової кризи 2010-2014 років.