Грецький парламент вперше обрав жінку на пост президента

Сьогодні спікер парламенту Тасулас офіційно оголосив результати голосування виборів наступного президента країни.

Парламент Греції обрав колишнього главу Державної ради і колишнього головного суддю Катерину Сакеларопулу наступним президентом нашого південного сусіда. Грецький президент має в основному церемоніальні функції і обмежені політичні повноваження.

«Вона стала першою жінкою на цій посаді в історії країни», – повідомляє AFP.

«Пора Греції відкритися для майбутнього»,- заявив прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс на початку цього місяця під час оголошення про висунення Сакеларопулу.

Вона відома, як прогресивний суддя з особливим досвідом в області екологічного та конституційного права. Її кандидатура вже отримала міжпартійну підтримку і була сприйнята деякими коментаторами, як кандидат на консенсус у важкий час для зовнішньої політики Греції.

63-річна Сакеларопулу очолила Верховний адміністративний суд Греції в 2018 році. І тут вона стала першою жінкою, що зайняла цей пост. Вона була ветераном системи правосуддя протягом чотирьох десятиліть.

Дочка судді Верховного суду Сакеларопулу закінчила аспірантуру в Сорбоні в Парижі і є експертом з конституційного та екологічного права.

У разі обрання, вона займе пост Прокопія Павлопулоса, п’ятирічний термін якого закінчується в березні.

Президенти Греції обираються виключно парламентом. Сакеларопулу отримала підтримку 261 депутата в 300-місцевому парламенті. Цього більш, ніж достатньо, тому що необхідний мінімум – 200 голосів.

Лідер опозиції Алексіс Ціпрас каже, що Сакеларопулу є «винятковим суддею» і захисником прав людини.

Її вибори порушують традицію не тільки тому, що Сакеларопулу – жінка, а й тому, що вона не є членом будь-якої політичної партії.

«Колишні президенти часто були високопоставленими партійними діячами, такими як колишні міністри»,- нагадує агентство BGNES.

Міцотакіс сказав, що обрання судді на посаду президента «втілює єдність і прогрес».

«Давайте не будемо приховувати правду. У грецькому суспільстві як і раніше існує дискримінація щодо жінок»,- сказав прем’єр. «Почнемо зміни зверху».

Хоча президент номінально є главою держави і головнокомандувачем, цей пост в значній мірі церемоніальний.