У Португалії тепер незаконно, коли начальник шукає вас у неробочий час

Чи був у вас наполегливий начальник, який дзвонить вам після роботи? У Португалії така поведінка вже є незаконною.

У країні нещодавно було прийнято закон, який забороняє роботодавцям зв’язуватися зі співробітниками у неробочий час телефоном, електронною поштою або за допомогою повідомлень.

«Роботодавець має поважати приватне життя співробітника, включаючи періоди відпочинку та сімейного часу. Будь-яке порушення може спричинити штраф», – цитує закон CNN.

У 2017 році аналогічний захід надав французьким працівникам право ігнорувати робочі електронні листи після роботи.

Нова політика Португалії є частиною законодавства, що регулює надомну працю. Тепер співробітники мають право відмовитись від роботи віддалено, якщо вони хочуть, але вони також можуть запросити цю опцію, якщо вона сумісна з їхньою діяльністю.

Цей захід також передбачає, що роботодавці зобов’язані надавати працівникам інструменти, необхідні для роботи з дому. Вони також повинні відшкодувати їм будь-які додаткові витрати, включаючи збільшення рахунків за електрику та газ, які можуть виникнути внаслідок віддаленої роботи.

Закон був прийнятий парламентом Португалії минулої п’ятниці і набув чинності наступного дня.

У Португалії шість років править соціалістичний уряд, хоча прем’єр-міністра Антоніо Коста може усунути з посади на початку наступного року. Нещодавно президент Марсело Ребело ді Соуза призначив дострокові вибори до кінця січня на тлі протидії державному бюджету.
співробітник