Сертифікат вакцинації ЄС може призвести до серйозних проблем

Переговори щодо майбутнього європейського зеленому сертифікату, який засвідчує, чи був носій вакцинований, чи хворів носій COVID-19 за останні 6 місяців або мав недавній негативний результат PCR, віщують зіткнення між Європейським парламентом і державами-членами з радикально різними позиціями.

Ці невідповідності обговорювалися в ході дебатів в Європейському парламенті вчора ввечері, перед тим, як депутати Європарламенту висловили свою позицію для переговорів по документу, який буде офіційно оголошено сьогодні, 29 квітня. Депутати Європарламенту почнуть переговори з країнами на наступному тижні з наміром зробити сертифікат дійсним до кінця червня.

Насправді ідея сертифіката вже піддалася критиці з боку ВООЗ. США теж не сприймають цього. Крім того, дедалі більше побоюються, що введення сертифікату може стати правовою проблемою – через принципу свободи пересування всередині ЄС і особливо в Шенгенській зоні, закріпленого в Договорі про функціонування ЄС.

Поділ «здорові – хворі» може стати предметом судового розгляду при в’їзді з однієї держави-члена до іншої.

Європейський парламент наполягає на тому, що талон не буде постійним – він буде дійсний «до кінця пандемії» або «максимум 12 місяців після його введення». Однак для багатьох це не здається досить надійною гарантією.

Наукові докази того, що вакциновані люди не поширюють вірус на 100%, все ще відсутні, і це вагомий аргумент проти сертифіката в його нинішньому вигляді.