Супутникові знімки показують масові поховання в Ірані на тлі коронавірусу

За даними Guardian, супутникові знімки масових поховань у місті Кум показують, що епідемія коронавірусу в Ірані набагато серйозніша офіційної інформації.

На фотографіях, вперше опублікованих New York Times, показані розкопки на новому місці на кладовищі в північній частині священного іранського міста і два 91-метрових рова.

Вони підтверджують найгірші побоювання з приводу масштабів епідемії та політики уряду щодо приховування правди. 24 лютого, коли були розкопані масові поховання, законодавець з Кума звинуватив міністерство охорони здоров’я в тому, що воно бреше про масштаби епідемії, зазначивши, що в місті вже загинуло 50 осіб від коронавірусу, а міністерство стверджує, що загинуло всього 12 чоловік.

Міністр охорони здоров’я Ірану Ірадж Харірчі дав прес-конференцію, на якій він категорично відкинув звинувачення, але водночас міністр потів і кашляв. На наступний день було підтверджено, що у Харірчі був коронавірус. Кілька іранських законодавців, колишній дипломат і радник верховного лідера аятолли Алі Хамані, з тих пір померли. Іранські лідери особливо уразливі через їх похилий вік.

Згідно з останніми даними охорони здоров’я в Ісламській Республіці, більше 10 000 іранців мають коронавірус і щонайменше 429 померли, а згідно з останніми даними Університету Джона Хопкінса, понад 128 000 осіб у більш ніж 115 країнах є носіями коронавірусу. Більше 4700 чоловік загинули і 68000 одужали.