Військовим в Польщі не потрібен американський F-35

Після декількох місяців запевнень польських політиків в тому, що Варшава купить американські винищувачі п’ятого покоління F-35, міністерство оборони країни заявило про свою незгоду із запланованою операцією, повідомляє  “Sputnik”.

Силове міністерство пояснило, що пропозиція США не відповідає потребам Польщі і є занадто дорогою. На думку польських військових, якщо Варшава відхилить угоду по F-35, то зможе заощадити 1 мільярд доларів.

Крім чисто економічного аспекту питання польські військовослужбовці дотримуються думки, що логістична система не відповідає потребам країни. Згідно даній системі, що б визначити які запасні частини необхідні техніці, потрібно звертатися до єдиної інформаційний системі, яка здійснює моніторинг всіх F-35 в світі, пояснює польський військовий портал Defense24.

Потім автоматично запускається логістичний ланцюжок, через який запчастини можуть бути відправлені з військових баз в сусідні країни для прискорення процесу. Тим не менш, це буде означати, що Польщі також доведеться відправляти свої запчастини іншим країнам, які володіють американськими винищувачами, що суперечить законам країни.

Таким чином, перед програмою США F-35 виникає нова перешкода з точки зору логістики, яка додає до їх високої вартості і технічних проблем.

Використання винищувачів F-35 також проблематично для цивільних осіб, які проживають поблизу авіабаз. Така проблема виникла в Данії, де 618 будинків постраждали від надзвичайно високого рівня шуму, створюваного двигуном цього типу літака.