У США вводять обов’язкове сканування обличчя при перетині кордону

Вже через кілька років процедура обов’язкового сканування обличчя буде застосовуватись не тільки по відношенню до тих, хто в’їжджає в США по візі, але і до громадян Сполучених Штатів, які будуть виїжджати, а потім повертатися до країни.

З ініціативою фактично поголовного сканування обличь для всіх, хто перетинає кордон США виступило міністерство національної безпеки країни. Основним аргументом, який використовують у відомстві для обґрунтування масового сканування обличь приїжджих, є протидія терористам, оскільки вони дуже часто використовують крадені паспорти для того, щоб незаконно в’їхати на територію Сполучених Штатів.

Американські громадські діячі, які займаються захистом прав громадян, а також представники експертного співтовариства вже висловили заклопотаність і невдоволення в зв’язку з новою ініціативою уряду президента Дональда Трампа.

Старший політичний аналітик Американського союзу цивільних свобод Джей Стенлі заявив: «Мандрівники, в тому числі громадяни США, не повинні піддаватися інвазійному біометричному скануванню під час реалізації свого конституційного права на поїздки».

Звичайна практика нововведень в Сполучених Штатах передбачає їх широке громадське обговорення протягом місяця-двох. Потім федеральне агентство розглядає і реагує на коментарі зацікавлених осіб, громадських діячів, експертів. Цей процес може тривати досить тривалий час.

Однак, якщо в адміністрації президента Дональда Трампа буде прийнято політичне рішення з цього питання, то технологія може бути впроваджена через рік в 20 найбільших аеропортах Сполучених Штатів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що заявка на отримання громадянства США буде коштувати майже в два рази більше. Ціна збільшитися з 640 доларів до 1170 доларів.

Суд заборонив американським прикордонникам без особливих причин вимагати від будь-якого, хто в’їжджає на територію США для огляду особистий ноутбук, смартфон та інші електронні пристрої.