Польща затримала підозрюваного в шпигунстві на користь Росії

Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало Януша Н. за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії (його прізвище не вказана відповідно до місцевого законодавства). Про це сьогодні повідомила Генпрокуратура республіки.

«В ході розслідування прокурор встановив, що підозрюваний діяв на користь Російської Федерації, активізувавши свою діяльність після того, як його спільник був раніше затриманий за підозрою в шпигунстві. Януш Н. за завданням російської розвідки намагався встановити контакт з польськими та іноземними політиками, в тому числі тими, які працюють в Європарламенті», – йдеться в заяві, розміщеній на сайті міністерства.

«Підозрюваний діяв в Польщі, Європейському Союзі та інших країнах в рамках російських пропагандистських і дезинформаційних проектів, спрямованих на ослаблення позицій Республіки Польща в ЄС і на міжнародній арені», – заявила прокуратура.

Підозрюваний був затриманий 31 травня. Під час обшуку в його квартирі було виявлено понад 300 тисяч злотих (близько 84 тисяч доларів) і велика кількість преси.

Суд постановив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту терміном на три місяці. Після суду йому загрожує до 10 років позбавлення волі.