Поляки зможуть обрати президента за допомогою пошти

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про вибори глави держави, який дозволяє голосувати в контексті пандемії коронавіруса на змішаній основі – з організацією виборчих дільниць і поштою на час карантину. Про це вчора в Twitter оголосив його прес-секретар Блаз Спіхальскій.

«Президент Анджей Дуда підписав закон про особливі умови організації загальних виборів президента Польщі в 2020 році з можливістю голосування поштою», – сказав він.

Наступні президентські вибори в Польщі були призначені на 10 травня. Через пандемію і політичні розбіжності з опозицією і всередині правлячої коаліції влада не змогла вчасно їх організувати, і голосування не відбулося. Тепер спікер сейму (нижньої палати парламенту) повинен оголосити нову дату виборів.

Згідно з польським законодавством, вибори можуть проводитися щонеділі протягом 60 днів до закінчення терміну повноважень. Термін Дуди закінчується 6 серпня. Щоб виконати всі процедури, викладені у Виборчому кодексі Польщі, і зберегти спадкоємність в якості глави держави, голосування повинно бути проведено до 28 червня.

Якщо в першому турі жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів, повинен пройти другий раунд виборів з двома кандидатами, які набрали більшу кількість голосів.