Пєсков: Росія застосує ядерну зброю лише у разі «загрози для існування держави»

“Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив в інтерв’ю телеканалу PBS, що Росія вдасться до застосування ядерної зброї лише у разі “загрози існуванню” країни, а не внаслідок нинішнього конфлікту з Україною”, – повідомляє Reuters.

“За словами Пєскова, російська сторона не сумнівається в тому, що завдання “спеціальної військової операції” в Україні будуть виконані», – повідомляє ТАРС. “Але чим би не закінчилася операція, це, звичайно, не є підставою для застосування ядерної зброї. Ми маємо концепцію безпеки, в якій дуже чітко прописано, що лише у разі загрози існуванню нашої держави ми можемо застосувати ядерну зброю. І ми дійсно застосовуватимемо ядерну зброю для усунення загрози існуванню нашої країни”, – сказав Пєсков.

“На питання, чи припинить Росія постачання газу до Європи, якщо ЄС відмовиться платити за постачання в рублях, Пєсков відповів: “Немає оплати – немає газу”, але додав, що Росія ще не ухвалила остаточного рішення, як реагувати, якщо європейські країни відмовляться платити у російській валюті”, – зазначає Reuters.

“Коли ми дізнаємося, яким є остаточне рішення Європи, ми вивчимо, що можна зробити. Але займатися благодійністю у зв’язку з цим, «безкоштовно відправляти газ до Західної Європи», ми точно не збираємося”, – заявив прес-секретар президента Росії.

“Тим часом міністри енергетики G-7 відхилили вимоги Москви про платежі в рублях”, – повідомило агентство Reuters з посиланням на міністра економіки та захисту клімату Німеччини Роберта Хабека. Після онлайн-зустрічі міністрів він підкреслив, що, на думку міністрів, така вимога є одностороннім і явним порушенням чинних договорів, якого необхідно дотримуватись, а платежі в рублях неприйнятні.