Скільки коштує віза в Польщу: вартість і процедура оформлення шенгенської візи для українців.

Майже всі країни Європи уклали Шенгенський договір, тому для деяких поїздок в ці країни потрібно оформляти спеціальну візу. Існує декілька видів віз, які призначені для відвідування різних країн Європи, але в будь-якому випадку, збираючи всі необхідні документи для оформлення самостійно, можна заощадити на послугах сторонніх компаній пристойну суму і надалі бути більш досвідченим в цьому плані. Особа, яка отримала шенгенську або транзитну візу, може перебувати на території Польщі та інших країн Шенгенської зони протягом певного часу.

stoimost-vizy1

Для українців процес отримання польської шенгенської візи в більшості випадків супроводжується успіхом, а відсоток відмов дуже низький, тому шанс отримати шенген в паспорті дуже великий.

ЗМІСТ

  1. Скільки коштує оформити шенгенську або транзитну візу в 2018 році?
  2. Як зібрати усі необхідні документи і оформити візу самостійно?
  3. Отримання шенгенської візи
  4. Чи можна отримати польську шенгенську візу безкоштовно?
  5. Як дешевше оформити шенгенську або транзитну візу?

Скільки коштує оформити шенгенську або транзитну візу в 2018 році?

Офіційна ціна оформлення шенгенської або транзитної візи становить для українців 35 євро. Саме такий консульський збір на даний момент встановлено для України. На цю суму слід розраховувати, якщо намагатися оформити візу самостійно, без посередників.

Якщо мандрівник бажає заощадити собі час і нерви, то може звернутися до фірми або агентства, де ціна такої послуги зросте на 50-200% залежно від статусу фірми на ринку і швидкості виконання своїх обов’язків перед клієнтом. Але при цьому особа отримує деякі переваги:

  1. Заявки від турфірм розглядаються та перевіряються менш ретельно.
  2. Професійна консультація клієнтів і підхід до оформлення на законодавчому рівні.
  3. Повний перелік послуг: від бронювання готелю до подачі документів у візовий центр.
  4. Залежно від досвідченості працівників фірми вирішуються ситуації різного рівня складності.

Завжди треба тверезо оцінювати ситуацію і розраховувати свої сили, адже навіть маленька неточність при самостійному заповненні елементарного документа – анкети – можуть коштувати громадянину коштів і витраченого часу.

Як зібрати усі необхідні документи і оформити візу самостійно?

Для початку турист повинен заплатити консульський візовий збір у розмірі 35 євро, якщо документ потрібен не терміново. У такому разі процес виготовлення візи може зайняти близько двох тижнів. Якщо ж шенген потрібен терміново, то розмір консульського збору за візу збільшується в два рази, тобто становить вже 70 євро, і віза буде на руках вже через три дні. Слід зазначити, що після сплати фіксованої суми збору незалежно від результату розгляду заявки на реєстрацію візи гроші повернути не можна.

Перед тим як звернутися у візовий центр, треба заздалегідь подбати про оформлення поліса медичної страховки, оскільки це є обов’язковою умовою для отримання шенгенської або транзитної візи. Без оформленої страховки віза не видається туристу. Купити поліс можна, звернувшись в консульство або скориставшись послугами фірми. Така процедура може обійтися туристу в ціну від десяти до декількох сотень євро, в залежності від цілей поїздки. Стандартний прайс на страхові послуги складає близько 1-2 євро за один день перебування у Польщі. Додатково треба враховувати витрати на ксерокопії фото або довідок.

dokumenty-na-vizu-v-polshu 

Перелік необхідних документів для звернення до візового центру:

  1. Анкета на шенгенську або транзитну візу. Заповнювати її треба тільки друкованими літерами (виявивши незрозумілі пункти, треба дізнаватися про них докладніше в візовому центрі).
  2. Чинний український паспорт (оригінал і копія сторінок з основною інформацією).
  3. Діючий закордонний паспорт.
  4. Чек або квитанція про сплату необхідної суми консульського збору.
  5. Документи офіційного зразка, які можуть бути підставою для відвідування держави ЄС. (наприклад запрошення на роботу)
  6. Два фото, зроблені не пізніше ніж за 6 місяців до подачі заявки на реєстрацію в візовий центр.
  7. Довідки, що підтверджують платоспроможність особи (довідка з місця роботи або виписки для підприємців на суму понад п’ять тисяч гривень).
  8. Страховий медичний поліс (оригінал і дублікат).

Для дітей (неповнолітніх):

  1. Заява від батьків і дозвіл на виїзд з країни, завірена нотаріально.
  2. Копії іноземних чи українських паспортів батьків.
  3. Копія і оригінал свідоцтва про народження.
Також польські працівники можуть вимагати часткову або навіть стовідсоткову оплату бронювання готелю, тому бажано з проханням підтвердити цей факт оплати, треба запитати підтверджує лист з мокрою печаткою від обраного готелю.

Коли всі документи зібрані, необхідно точно з’ясувати наявність консульства в своєму регіоні, при необхідності відвідати інше місто і враховувати витрати на дорогу. Заздалегідь, ще до початку збору документів, треба узгодити дату і час зустрічі, зателефонувавши в консульство, яке цікавить. Незайвим буде перевірити офіційний список документів, які вимагає саме це консульство, на офіційному сайті або по телефону, адже в кожному випадку він може відрізнятися. Займатися оформленням звичайної шенгенської візи бажано не пізніше 90 днів до поїздки, а термінового – за місяць.

За новими правилами з 2015 року громадяни України віком старше 12 років повинні в обов’язковому порядку здавати біометричні дані, які будуть дійсні для використання ще 5 років. При першому оформленні візи необхідно особиста присутність заявника.

Отримання шенгенської візи

Коли консульство Польщі дає позитивну відповідь на запит іноземця, то пропонує забрати готовий документ, у визначену дату. Зазвичай консульства призначають графік прийому громадян для видачі документів з 12:00 до 15:00, тому потрібно враховувати робочий режим таких установ.

Якщо громадянин України вже відправляється отримати свій повністю сплачений та підтверджений шенгенський документ в призначений час, то він дійсно його отримає без затримок. В європейських консульствах неприпустима бюрократія чи інші подібні прояви, тому в компетентності таких органів можна не сумніватися.

Чи можна отримати польську шенгенську візу безкоштовно?

Існує перелік деяких осіб, які можуть отримати такий документ безкоштовно, а саме:

  1. Особи, які не досягли шестирічного віку.
  2. Ті, хто збирається почати навчання в одному з навчальних закладів країни.
  3. Особи до 25 років, які є учасником некомерційного заходи в країні ЄС, або люди будь-якого віку, які мають статус дослідника-іноземця.

А також є перелік громадян, яким не потрібна шенгенська віза:

  1. Мають дійсний дипломатичний паспорт (мають право перетинати кордон республіки Польща на строк не більше 90 днів).
  2. Громадяни України, які отримали Карту сталего або часовего побиту.
  3. Пасажири, які здійснюють перельоти транзитом через територію Республіки Польщі і мають при собі відповідні документи, які дають право відвідувати країну призначення і авіаквиток з проставленою датою вильоту і пересадки не більше ніж на 1 день.
  4. Обслуговуючий персонал і екіпаж повітряних суден, що працюють при аварійних польотах.

Якщо ви не належите до однієї з цих груп осіб, то доведеться отримувати шенгенську документ на платній основі.

Як дешевше оформити шенгенську або транзитну візу?

kak-deshevle-oformit-vizu-v-polshu

Необхідну суму для звернення до турфірми має далеко не кожен громадянин, тому найоптимальнішим і дешевим способом отримати цей документ буде спроба оформити її самостійно у візовому центрі. Така процедура в деяких випадках може виконуватися не тільки в цілях економії, але і для безпеки особистої інформації та запобігання шахрайства з боку турфірм. Особливо це стосується послуги швидкого оформлення. Працюючи над цим питанням самостійно, людина може повністю контролювати процес збору необхідної документації та її подання в місце призначення.

Шенгенська віза є важливим документальним дозволом на відвідування країн, які уклали відповідну угоду. Тому варто добре ознайомитися з усіма умовами її надання та варіантами отримання. Головне правило – це вести себе належним чином в посольстві і чесно та впевнено називати мету своєї поїздки, оскільки будь-яка, навіть невеличка частка сумніву під час співбесіди з консулом може стати причиною відмови.