Працівники в Угорщині протестують проти збільшення годин понаднормової роботи

Угорський уряд запропонував на розгляд парламенту новий законопроект, який передбачає істотне збільшення годин понаднормової роботи.

З урядовими планами фактичного збільшення тривалості трудового дня категорично не погоджується переважна більшість працівників підприємств і фірм. Представники профспілок заявляють, що законопроект надає можливість роботодавцям тиснути на працівників, щоб змусити їх працювати значно більше часу.

На протести проти законодавчої ініціативи уряду в Будапешті 8 грудня вийшли тисячі невдоволених працівників. Запропонований законопроект, деякі критики називають «законом про рабство». Основним положенням запропонованого законопроекту, яке і викликало бурю обурення в країні – збільшення кількості понаднормових годин роботи в рік з нинішніх 250 до 400. Планується, що законопроект буде розглянутий на засіданні вищого законодавчого органу Угорщини на цьому тижні.

У законопроекті передбачено, що роботодавець може самостійно призначати працівникові понаднормові 250 годин на рік. Однак, якщо працівник буде згоден, то роботодавець може ще збільшити понаднормові на 150 годин. В уряді стверджують, що ці зміни будуть корисні тим, хто хоче заробити більше.

У той же час, організатори протестів кажуть, що роботодавці отримують можливість використовувати цей факт з метою чинити тиск на співробітників, змушуючи їх працювати більше.

З іншого боку, українським трудовим мігрантам, які останнім часом все більше вибирають Угорщину для працевлаштування, така ситуація дасть можливість на законних підставах заробити більше грошей.

Нагадаємо, раніше ми писали про масштабні протести працівників компанії ZPOW Agros Nova з польського міста Лович, які вимагають підвищення заробітної плати.

Джерело: www.eurabota.ua

12.12.2018