Пологи в Польщі для українок: платні або безкоштовні

Народження дитини українкою на території Польщі виглядає дуже привабливо, не тільки з точки зору бездоганного сервісу і розвиненої медицини, але і можливості зробити це абсолютно безкоштовно. Так, насправді, для емігрантки, ця послуга в лікарні може бути безкоштовною, при дотриманні деяких пунктів законодавства, а також таких простих правил, а саме:

  • майбутня мати повинна бути офіційно працевлаштована;
  • повинна мати медичне страхування «ubezpieczenia».

Тільки ці два правила вже гарантують безкоштовні пологи, в які входить проведення аналізів, консультації лікаря протягом всієї вагітності, процедури, самі пологи, а також підгузники. Це лише мала кількість переваг безкоштовної медицини для вагітних в Польщі.

роды в Польше

У деяких випадках народити безкоштовно можливо навіть будучи нетрудоустроенной. Достатньо мати чоловіка, який працює офіційно, а в його страховці прописана можлива вагітність дружини.

ЗМІСТ

1 Обов’язковий пакет документів для проведення безкоштовних пологів

2 Допомогу держави після народження дитини

3 Скільки будуть коштувати пологи при відсутності страховки NFZ?

4 Приблизні ціни пологів у різних містах Польщі

Обов’язковий пакет документів для проведення безкоштовних пологів

Складається такий пакет з невеликої кількості позиції, на збір яких піде не більше одного тижня, а саме:

  • Karta pobytu (найважливіший документ, який свідчить, в першу чергу, про легальність перебування на території країни, а також містить свідоцтво про офіційне способі працевлаштування).
  • Польський ідентифікаційний номер, який має 11 цифр на лицьовій стороні (допускається тільки його ксерокопія).
  • Медична карта пацієнтки (може бути заведена в лікарні при першому зверненні, або по факту вагітності).
  • Ряд аналізів, що свідчать про поточний стан вагітної, а також самої дитини (проводяться аналізи також безкоштовно, за рахунок тієї ж страховки).
  • NIP (номер з десяти цифр, за яким проводиться ідентифікація роботодавця вагітної як платника податків).

Допомога держави після народження дитини

Так як це Польща, то й умови допомоги матерям з новонародженими дітьми мають місце. Незважаючи на те, що мати є емігранткою, сума виплат на дитину може становити до 2000 злотих.

Ця умова є актуальним, якщо дохід матері не перевищує 674 злотих в місяць. В такому випадку, на малюка видається одноразова допомога в розмірі 2000 злотих. Якщо мати перебуває у шлюбі, то можливо отримати тільки 1000 злотих, але за умови, що сукупний дохід всіх членів сім’ї не є більше ніж 1922 злотих в місяць.

помощь после рождения ребенка

Зверніть увагу! Головною вимогою для надання допомоги є реєстрація вагітності до 10-го тижня.

Таким чином, крім безкоштовних пологів можна отримати ще й фінансову допомогу на придбання перших необхідних речей для малюка. Для реалізації всього вищесказаного необхідно лише докласти трохи зусиль.

 Скільки будуть коштувати пологи при відсутності страховки NFZ?

В даному випадку, це відноситься до платних послуг, розмір яких безпосередньо залежить від міста та переліку надаваних послуг. Таким чином, щоб бути максимально об’єктивними, слід вказати діапазон цін від 2000 до 6000 злотих.

Якщо переводити в національну валюту України, то пологи обійдуться десь в 17 000-55 000 гривень, що, безумовно, є колосальною сумою. Але так здається тільки на перший погляд, адже це кількість грошей на території Польщі можливо заробити за місяць, або два. У найгіршому випадку – три місяці на низькооплачуваній роботі.

За фактом оплати, не потрібно переживати за будь-які засоби, або самостійно купувати ліки – всім цим буде займатися лікарня. Навіть харчування матері та дитячі підгузники входять в цю ціну.

Приблизні ціни пологів у різних містах Польщі

Актуальність зазначених цін може відрізнятися на 10-15%. Для більш розгорнутого прикладу буде зазначено 6-ть міст, а саме:

  • Перемишль – природні пологи 2000 zl, кесарів розтин – 3000 zl, палата – 2000 zl.
  • Мелець – 2000 zl і 2500 zl, відповідно.
  • Ярослав – 2900 zl, 3950 zl.
  • Жешув – 4500 zl.
  • Варшава – 6000 zl.
  • Кросно – 1820 звичайні пологи в 3000 zl за кесарів (кожні додаткові добу вимагають доплати до 128 zl.).

Саме такі приблизні ціни є актуальними для українок, які збираються народжувати у Польщі.

стоимость родов

Що стосується міста Жешув, як одного з найбільш популярних у вирішенні даного питання, то фіксована ціна вноситься незалежно від того, як пройдуть пологи. Ситуація повністю включає можливість кесаревого розтину, а також усіх необхідних ліків. Більш того, в ціну також входить дводенне перебування і харчування матері з дитиною. Практично в 100% ситуацій, виділяється одномісна палата з телевізором і всім необхідним.

Якщо вибирати саме Варшаву, то в ту, відносно високу ціну, – 6000 zl, вже входить цілий комплекс медичних послуг, а саме:

  • консультація у гінеколога-акушера;
  • неонатолог;
  • KTG на 36 тижні;
  • самі пологи;
  • аналогічний термін перебування в одномісній палаті.

Завершує цей максимально прийнятний для будь-якої мами перелік послуг консультація гінеколога. Саме по результату її проведення визначається стан малюка, а також видається свідоцтво про народження.

Зрештою, можна сміливо стверджувати, що народити дитину на території Польщі реально для будь-українськи. На перший погляд, все здається дуже складно, але, при цьому обходиться практично безкоштовно. Насправді, труднощі вимагають оперативного вирішення всіх питань, так як основним каменем спотикання, як не дивно, є черги і необхідність знання національної мови на рівні не нижче середнього. Це обов’язково потрібно в процесі здачі аналізів і розшифровки результатів. Також всі фахівці в місцевих поліклініках говорять виключно на національній мові.

Що ж стосується пологів на платній основі, то, все, за що варто турбуватися, – своєчасна оплата за надані послуги. Як правило, вона доступна в будь-яких варіантах, в тому числі і для сплати в касі самої клініки. Суму вносять безпосередньо перед розміщенням у палати і початком проведення аналізів. В окремих випадках допускається поділ загальної суми на кілька рівних частин.

особенности родов в Польше

Саме ця інформація і є коротким практичним керівництвом для всіх тих, хто хоче народжувати дитину в Польщі. Всі розглянуті аспекти безкоштовних пологів є реальними актуальними і до теперішнього часу.