Бізнес – віза в Польщу для українців

Польша фото

Для перетину кордонів Шенгенської зони потрібні паспорт та діюча віза. До того ж в залежності від мети поїздки тип візи відрізняється. Наприклад, якщо ви плануєте їхати в будь-якій з країн ЄС на роботу і маєте на руках туристичну візу, це не звільняє вас від додаткового отримання робочої. Тому що, хоч фактично і ви маєте право перетнути кордон, працевлаштуватися за умов європейського законодавства таким способом заборонено.

Типи шенгенських віз існує досить багато, тому іноді складно зрозуміти, яка саме потрібна для тієї чи іншої поїздки. Особливо часто люди плутають ділову візу з туристичною. Далі ви дізнаєтеся, що таке ділова віза, кому вона потрібна, яке її відмінність від туристичної візи і взагалі чи потрібна вона в умовах безвиза.

ЗМІСТ

  1. Поняття бізнес- (ділової) візи
  2. Документи, необхідні для оформлення бізнес-візи
  3. Термін дії ділової візи та її вартість
  4. Особливі вимоги до службових запрошеннями
  5. Туристична та бізнес-віза

Поняття бізнес- (ділової) візи

Ділова віза відноситься до категорії С-04 і призначена для тих, основна мета в’їзду на територію країн Шенгенської зони яких є діловий візит або налагодження бізнес-зв’язків. Часто керівники українських організацій відправляють своїх працівників у відрядження в іноземні держави з метою підписання угод, участі в конференціях, переговорах і для вирішення окремих питань.

Головна відмінність бізнес візи від інших у тому, що вона дозволяє багаторазовий перетин кордону. Тобто якщо людина має (за умовами роботи) кілька разів в місяць (квартал, рік) виїжджати за кордон, то він може отримати візу, яка буде дійсна цілий рік і дозволить багаторазові перетину кордону.

І хоча віза вважається шенгенської, видають її в консульстві чи візовому центрі країни, в яку ви збираєтеся у відрядження. Тобто якщо ваш пункт призначення – Польща, потрібно звертатися в консульство цієї країни, якщо Франція або Німеччина, то в консульства цих країн.

Документи, необхідні для оформлення бізнес-візи

Отримання візи в країни Шенгенської зони передбачає надання стандартного пакета документів, але в залежності від типу візи деякі складові можуть змінюватися або доповнюватися.

Так, для отримання бізнес-візи необхідно надати:
  • закордонний паспорт (та копії всіх сторінок);
  • національний паспорт (та копії всіх сторінок);
  • візову анкету, яку можна знайти на сайті візового центру, куди ви збираєтесь подавати документи;
  • 2 фотографії візового формату;
  • довідка – підтвердження фінансової можливості оплатити поїздку (в таких випадках фінансування може проводити компанія, яка відряджає працівника за кордон);
  • медична страховка на період перебування в залежності від бажаного терміну дії візи (причому сума можливих відшкодувань повинна бути не менше 30 тисяч євро);
  • письмове запрошення від юридичної особи (приймаючої сторони) чи органу місцевого управління, яке свідчить про необхідність службового відрядження;
  • свідоцтво про реєстрацію фірми і остання завірена податкової декларації (потрібне лише для приватних підприємців).

Розгляд заяви зазвичай триває до 7 днів, тільки в окремих, особливо складних випадках процес розгляду документів може тривати до 30 днів.

Також слід розуміти, що наведений вище список документів стандартний, тому залежно від індивідуальної ситуації у вас можуть зажадати додаткові документи. Тому для того, щоб не витрачати час даремно, краще попередньо зв’язатися з консульством або візовим центром, розповісти про вашу ситуації, завчасно підготувати повний список документів і вже з ними подавати заяву на візу.

Термін дії ділової візи та її вартість

Якщо візу такого типу ви відкриваєте вперше, то, ймовірно, вам її відкриють з терміном перебування 30 днів протягом 3 місяців. При необхідності або за вашим бажанням можна продовжити до 2 або 3 місяців перебування в Шенгенській зоні на півроку. Максимальний період перебування в Польщі по бізнес-візі становить 180 днів на рік (але зауважте, мається на увазі, що ви можете знаходитися в країні по 3 місяці на кожне півріччя).

У разі, якщо бізнес візу ви вже колись відкривали (особливо, якщо це було кілька разів), то можете претендувати на отримання візи терміном до двох років. Такий варіант дуже зручний, якщо ваша робота зобов’язує вас здійснювати поїздки за кордон досить часто. Але якщо ваша поїздка одноразова і не буде регулярною у майбутньому, то можна відкрити разову візу терміном на 5-10 днів. Загалом, рішення з приводу того, яку вам видадуть візу все одно приймає консул. Консульський збір у будь-якому випадку становить 35 євро (платити треба в гривневому еквіваленті).

Пам’ятайте головне: на який період у вас не була б відкрита бізнес-віза, вона не надає вам права працювати в Польщі. Так, умови в чомусь дійсно схожі, але це не дозволено законодавством, тому не дивуйтеся, коли на кордоні вас розгорнутий і відправлять додому, якщо сумніватися в достовірності мети вашої поїздки.

Особливі вимоги до службових запрошеннями

Запрошення – один з основних документів-підстав для отримання бізнес-візи, тому всі вимоги при їх складанні повинні бути дотримані.

Перше, на що звертають увагу в консульстві – дані про те, хто подає заяву на отримання візи (повне прізвище та ім’я, дата народження, паспортні дані та мету подорожі), тому перевірте кілька разів, щоб все інформація про вас була повною і достовірною.

Якщо вас запрошує юридична особа, то запрошення повинно бути надруковано на спеціальному бланку, а якщо ваша подорож пов’язана з поточними питаннями організації справ в компанії, то можна надати факс як доказ того, що вас там чекають. І остання вимога – якщо запрошення було офіційно зареєстровано приймаючою стороною, то потрібно надавати оригінал документа, копія та скан не підійдуть.

Туристична та бізнес-віза

Ці дві візи, напевно, плутають найчастіше, хоча все досить прозоро. Туристична віза теж буває з багаторазовим дозволом на перетин кордону, але вона оформляється тільки в особистих цілях (зазвичай це відпочинок). Для туристичної візи не вимагається запрошення, на відміну від ділової.

Бізнес-візу отримують тільки тоді, коли поїздка вважається робочою, тобто ви їдете за кордон для того, щоб:
  • підписати ділові папери;
  • укласти нові або скорегувати старі угоди;
  • перевірити роботу і відповідність пропонованим вимогам (якщо іноземна фірма – це філіал української компанії).

Причин насправді дуже багато, але основна мета – це робота, а не туризм.

Сподіваюся, що після прочитання статті все стало на свої місця і ви прояснили для себе спірні моменти, але ще одне питання залишилося відкритим. Можна відправитися в бізнес-подорож без візи? І відповідь – однозначно так, оскільки законодавство країн Шенгенської угоди дозволяє перебування до 90 днів кожні півроку громадянам України з біометричними паспортами. Тільки пам’ятайте, що ви скорочуєте собі термін на особисте відвідування країн ЄС, і якщо для вас це не є критичним моментом, то сміливо можна їхати за кордон без отримання візи.